e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 6. až 8. října

publikováno: 4.10.2023, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Je tu čas podzimních slavností. Z těch vám nabídneme octoberfesty nebo-li pivní slavnosti v Ústí nad Labem a Žatci, jablečný den v Krásném Dvoře, posvícení v Braňanech a medovinobraní v Pátku. Pozveme také na muzejní noc v Chomutově, historická auta v Mostě nebo přehlídku zbraní na Horním Hradě.

Muzejní noc
Inter arma silent musae? aneb Ve válce mlčí múzy? je podtitul Muzejní noci, kterou pořádá v sobotu 7. října Oblastní muzeum v Chomutově. Návštěvníky čeká od 17,00 hodin bohatý program s tématikou vojenské historie, otevřené expozice a výstavy v obou budovách i zábava pro děti. Více se dozvíte v článku Chomutovská Muzejní noc seznámí s vojenskou historií.

Braňanské posvícení
Tradiční posvícení v Braňanech na Mostecku se bude konat v sobotu 7. října. Celodenní program nabídne hudbu, zábavu pro děti. Ke zvykům této slavnosti patří porcování posvícenské husy a soutěž v pojídání šišek. Zazpívají Katarína Knechtová, Jakub Děkan a kapela Holki. Program se koná od 10,00 do 18,00 hodin a navazuje na něj posvícenská zábava v KD Stromovka. Podrobnosti najdete v dnešním článku V Braňanech o víkendu nakrojí posvícenskou husu.

The Most Classic
Stylové vyvrcholení sezóny na mosteckém autodromu pro všechny milovníky motorsportu a historických vozů se blíží. Setkání a výstava klasických automobilů The Most Classic proběhne ve dnech 6. a 7. října v rámci závodního víkendu Histo Cup, kdy budou na dráze závodit ikonické okruhové vozy 60. až 80. let dvacátého století. Více o akci se dočtete v článku Talbot-Lago bude hvězdou automobilového festivalu The Most Classic.

DeskOFFky
Milovníci stolních a deskových her by neměli chybět na víkendovém festivalu v hotelu Cascade v Mostě. Letos již počtvrté můžete vyzkoušet stovky nových i osvědčených deskových her od největších distributorů v republice i od lokálních tvůrců. Připraveny jsou i soutěže a workshopy. Otevřeno bude od pátku do neděle 6. až 8. října od 9,00 do 18,00 hodin.

Houbařský výlet
V rámci muzejní exkurze s přírodovědci lounského muzea můžete vyrazit na mykologickou vycházku. V Markvareckém lese projedete přibližně osmikilometrový okruh. Kromě seznámení s právě rostoucími druhy hub nebude chybět botanický a geologický komentář. Sraz v sobotu 7. října v 9,00 na odbočce lesní cesty na silnici z Markvarce do Konětop (50.26696N, 13.70355E).

Čarodějná noc
Chtěli jste někdy strávit noc v muzeu. V Teplicích to bude možné ze soboty 7. na neděli 8. října. V rámci výstavy Harry Potter aneb Mudlové, přijeďte express! se koná Kouzelná noc pro dospělé čaroděje. Začíná v sobotu v 17,00 hodin a spát se bude přímo na zámku, takže spacáky a vše na spaní s sebou. Součástí akce je noční prohlídka výstavy, promítání, povídání a kvíz o ceny, speciálním hostem je Easy ve světě Mudlů.

Jablečný den
Oslava jablek se chystá na zámku Krásný Dvůr na Podbořansku, a to v sobotu 7. října od 9,30 do 17,00 hodin. Těšit se můžete na spoustu jablečných dobrot, divadlo, muziku i nový cirkus. Vystoupí kapela Dunaj, The Tap Tap, Bratři v tricku, Tutocirk. Pro děti je připravena soutěž Jablíčkohraní, workshopy vzdušné akrobacie, divadelní představení Dřevěného divadla, na Podzámecké louce koně. Děti také mohou navštívit interiéry zámku na prohlídce s princeznou Isabelou. Vstup je 100 Kč.

Medovinobraní
Další podzimní slavnost se chystá na zámku v Pátku nad Ohří. Medovinobraní začíná v sobotu 7. října v poledne. Čekají vás ochutnávky medoviny, skupina historického šermu Okořská garda, skupina novostředověké hudby Ergo, kouzelník M., hadí mág Cave, kovárna, katovna, tržiště, soutěže pro děti.

Pátek na Červeňáku
První říjnový víkend pořádá rozhledna na Červeňáku u Dobroměřic na Lounsku malý páteční koncert kapely DOTmy (Praha, Louny). Podle počasí se uskuteční buď uvnitř nebo venku. Začátek v pátek 6. října ve 20,00 hodin. Vstupné dobrovolné.

Festival piva
V Ústí nad Labem na Kostelním náměstí se bude konat Octóbrfest nebo-li pivní festival. Vybírat budete moci z nabídky patnácti řemeslných pivovarů z celé republiky a chybět nebude ani jídlo a další nápoje. Slavnost začíná v pátek v 18,00 hodin přednáškou Václava Houfka o historii ústeckého pivovarnictví. Stánky budou otevřené v pátek od 14,00 do 21,00 hodin, v sobotu již od 12,00 hodin.

Oktobeerfest na Orloji
Další pivní festival se bude konat v areálu U Orloje Chrámu chmele a piva v Žatci. Ochutnat můžete piva pěti regionálních minipivovarů a hrát k tomu bude tradiční pivovarská muzika. Začáek v sobotu 7. října od 16,00 hodin.

Pod palbou
Přehlídka sečných i palných zbraní, zbrojí, soubojů a všeho, co k atmosféře středověkého hradu patří, včetně střílení z mušket a děl se uskuteční o víkendu na hradě Haunštejn či Horní Hrad u Stráže nad Ohří. Akce probíhá po oba dny, v sobotu 7. 10. od 13,00 do 20,00 hodin a v neděli 8. 10. od 10,00 do 17,00 hodin.

Mexické workshopy
V souvislosti s výstavou Barvy! Vůně! Chutě! o Mexiku v Botanické zahradě Teplice jsou pro návštěvníky připraveny tento víkend workshopy. Jeden z nich povede rodilá mexická umělkyně Laura Elena Rodríguez a zaměří se na vůně a chutě. Další bude zaměřen na barvy s výrobou mexického náramku a prací s tradičními mexickými pigmenty. Workshopy se konají v sobotu i neděli od 10,00 do 16,00 hodin.

Běh na Milešovku
6. ročník Běhu na Milešovku se koná v sobotu 7. října. Má charitativní podtext a výtěžek startovného bude sloužit pro sportovní aktivity dětí z dětských domovů. Trasa měří 14 km s převýšením 600 metrů. Start je od 10,30 hodin na parkovišti pro návštěvníky u zříceniny Kostomlaty pod Milešovkou.

Běh zámeckým parkem
Další běžecká akce se koná v zámeckém parku v Klášterci nad Ohří a pořádá ji Atletický oddíl TJ Klášterec. Připraveny jsou trasy pro všechny věkové kategorie od 50 metrů po 7,5 km. Starty dětských kategorií od 10,00 hodin, dospělí po poledni.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí

Foto: Státní zámek Krásný Dvůr.