e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Talbot-Lago bude hvězdou automobilového festivalu The Most Classic

publikováno: 2.10.2023, kategorie: Sport, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Stylové vyvrcholení sezóny pro všechny milovníky motorsportu a historických vozů na mosteckém autodromu se blíží. Setkání a výstava klasických automobilů The Most Classic proběhne ve dnech 6. a 7. října v rámci závodního víkendu Histo Cup, kdy budou na dráze závodit ikonické okruhové vozy 60. až 80. let dvacátého století.

The Most Classic je automobilový festival, který v sobě spojuje setkání, výstavu a závody klasických automobilů. Letošní ročník je rozdělen na dva dny a nese podtitul Motorsport, design & umění. Během The Most Classic budou k vidění některé české automobily, které se účastnily letošního Le Mans Classic, přijede Scuderia Praha a její Ferrari Classiche, svou expozici budou mít i Alpine Cars či Škoda Auto a další značky.

Hlavní hvězdou ovšem bude Talbot-Lago T26 Grand Sport. Konkrétně model z roku 1948, jehož řadový šestiválec o objemu 4,5 litru mohl podle dobových materiálů disponovat výkonem až 145 kW (197 k) a umožňovat jízdu rychlostí přes 200 km/h, což tento vůz řadilo mezi nejrychlejší sériově vyráběné automobily své doby. V České republice byl vystaven jen v jednou v Brně a loni v Hostivaři. The Most Classic bude tedy teprve třetí domácí akce, na níž bude tento vůz k vidění.

Jedinečný Talbot-Lago ovšem nebude jediným lákadlem tohoto automobilového festivalu, jehož brány se účastníkům otevřou již v pátek 6. října. Tento den organizátoři nazývají DRIVING & VIP DAY a je zasvěcený zejména ježdění a zaměřuje se primárně na majitele automobilů, kteří si chtějí užít maximum řízení na velkém okruhu.

Hlavní „Festival day“ je pak sobota 7. října, která je určena pro širokou veřejnost ať už z řad majitelů automobilů, tak fanoušků. Mezi největší lákadla soboty se bezpochyby zařadí přehlídka klasických automobilů registrovaných účastníků a soutěž elegance bez omezení. Na polygonu budou probíhat soutěžní jízdy pravidelnosti, zatímco na dráze okruhu se budou odehrávat závody série Histo Cup. Samozřejmostí je bohatý doprovodný program pro děti i dospělé. Fanoušci mají po celý víkend vstup zdarma, a to včetně závodního paddocku.