e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Divadelní kostýmy a Čtyři světy kastelána na zámku Duchcov

publikováno: 30.6.2015, kategorie: Výstavy, autor: Marian Hochel

Sdílet: facebook twitter google+

V polovině června 2015 byly na duchcovském zámku zpřístupněné dva výstavní projekty, jejichž cílem je pozvat návštěvníky na zámku Duchcov do světů lidské imaginace. Světů, jejichž realita minulosti je přetvářena obrazotvorností divadelních kostymérů a fotografa v kontrastu s autentickou minulostí, kterou reprezentují zámecké prostory bývalého šlechtického sídla.

Po celou dobu letních prázdnin až do konce letošní sezóny oživují expozice duchcovského zámku operní a baletní kostýmy zapůjčené z fundusu Severočeského divadla v Ústí nad Labem. Divadelní kostýmy jsou volnými adaptacemi historizujících kostýmů, připomínajících panskou i služební oděvní kulturu od období renesance po období biedermeieru. Kostýmy zároveň připomínají divadelní tradici, která byla na duchcovském zámku podporována v 18. a 19. století původními majiteli z rodu Valdštejnů. Výstava kostýmů je zahrnuta v ceně vstupného na zámecké prohlídkové trasy.

Dalším výstavním projektem je fotografická výstava, která poodhaluje Čtyři světy kastelána zámku. Světy, které dovedou být inspirací i výzvou pro objektiv nejednoho fotografa, mapují krajinu Pařížského slunce, Krušnohorské modré, Rudých září na bojišti u Slavkova a Nebe nad Duchcovem.

Autor těchto snímků vystupuje v roli obrazotvůrce, který svým objektivem odhaluje symboliku míst v kompozici krajiny. Tvarosloví a atmosférické procesy, které zaznamenává technikou fotografické krajinomalby, odhaluje jeho kořeny ve výtvarném umění. Z jeho záběrů tu a tam prozařují ohlasy výtvarného romantismu.

Kromě detailů pařížských bulvárů a pohledů na panoramata pařížské metropole, kterým dominuje například vítězný oblouk na náměstí Étoile či monumentální kostel Saint-Sulpice v Latinské čtvrti, zachycují i kontrastní krajinu Duchcova a duchcovský zámek na bývalém panství rodu Valdštejnů v Podkrušnohoří ve světle luminiscenčních atmosférických úkazů. Netradiční pohledy na bojiště bitvy tří císařů u Slavkova reprezentují například siluety pomníku Tří císařů u Zbýšova či Mohyly míru na Prackém kopci ověnčené paprsky pověstného „Slunce nad Slavkovem“. V mrazivých odstínech „krušnohorské modré“ autor poté zachycuje duchovní aspekty a klimatické zákonitosti, které jsou příznačné pro poutní místo Květnov, rozhlednu Jeřabinu či Horu Svaté Kateřiny v listopadových náladách nejzápadnějšího pohoří Čech.

Výstava fotografií je instalována ve výstavním prostoru na přízemí centrálního zámeckého křídla naproti zámecké pokladně do 31. října 2015 a přístupná dle otevírací doby zámku. Vstup na výstavu je volný. Podrobnější informace jsou zveřejněny na webových stránkách www.zamek-duchcov.cz.