e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na předvelikonoční víkend 18. až 20. března

publikováno: 16.3.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Množství velikonočních akcí je tento víkend takové, že jsme neodolali a připravili pro vás po zimní pauze oblíbené Tipy na víkend. Pojďte tedy načerpat inspiraci na Velikonoce, vyhnat zimu a probudit medvědy ze zimního spánku (na fotografii ze zooparku). AKTUALIZOVÁNO VE ČTVRTEK

Tvořivé dny v botanické
Botanická zahrada Teplice nachystala pro návštěvníky na sobotu a neděli 19. a 20. března velikonoční tvořivé dny ve vstupní hale skleníku Tropicana. Čeká vás výroba jarních květinových aranžmá, netradiční zdobení kraslic, malování velikonočních perníčků a sádrových odlitků. Otevřeno je od 10,00 do 17,00 hodin, tvoření je v rámci běžného vstupného - pro dospělé 50 a děti 25 korun.

Velikonoční Pohoda
Dámský klub sídlící v Čajovně Pohoda v Duchcově (vedle muzea) pro vás připravil na víkend 19. a 20. března řadu ukázek ručních prací. Uvidíte a vyzkoušíte si zdobení velikonočních vajíček i perníčků, pletení z papíru, tkaní, háčkování, výrobu z keramiky. Pro děti budou připraveny soutěže. Otevřeno je po oba víkendové dny od 14,00 do 17,00 hodin.

Jarmark v parku
Velikonoční jarmark se koná v neděli 20. března od 12,00 hodin v parku před městským úřadem v Krupce na Teplicku. Připraven je zábavný program, divadelní vystoupení žáků biskupského gymnázia a prodejní stánky s občerstvením a velikonočním zbožím, odpoledne budou recitovat děti z krupských mateřských a základních škol u příležitosti festivalu Jaro v poezii.

Jarmark na hradě
Další velikonoční jarmark se bude konat v sobotu 19. března v prostorách litoměřického hradu. Kromě řady prodejců dárkového zboží se můžete těšit i na kulturní program, historickou střelnici a další atrakce. Podrobnosti se dočtete v článku.  Zaskočit můžete také do nedalekého parku Václava Havla ke zdejší kavárně, kde bude probíhat jarmark tvořivých lidí z Litoměřicka.

Velikonoce na zámku a v galerii
V Galerii Radniční sklípek v Litvínově si můžete prohlédnout výstavu Velikonoce v Galerii a na zámku Valdštejnů mohou děti hledat v expozici velikonoční vajíčka. Podle počtu nalezených obdrží sladkou velikonoční odměnu! Hledání vajíček bude probíhat v sobotu i neděli a stejně tak i příští víkend. Další informace o výstavách v článku Velikonoční oslavy v Litvínově začnou výstavou ve sklípku.

Přehlídka kraslic
Další inspiraci na barvení vajíček můžete získat v dubském Domě porcelánu s modrou krví, kde jsou vystaveny dvě stovky kraslic z Galerii kraslic v Libotenicích. Musíte to ale stihnout v pátek do tří odpoledne, infocentrum je o víkendu zavřené. Více o výstavě se dočtete zde

Výstava v Domečku
Velikonoční výstava je otevřena také ve Středisku volného času Domeček v Chomutově, a to až do 25. března. Prohlédnout si ji můžete denně od 10,00 do 18,00 hodin. Uvidíte nejrůznější náměty pro velikonoční výzdobu a v krámečku můžete zakoupit drobné dekorační předměty.

Kuřátka v muzeu
Další výstavu kraslic pořádá Oblastní muzeum v Lounech. O víkendu je otevřeno od 13,00 do 17,00 hodin, od pondělí jsou navíc v muzeu i živá velikonoční kuřátka. Ještě ve středu 16. a čtvrtek 17. března doplní výstavu velikonoční workshop se zdobením kraslic, výrobou perníku a jarních dekorací. Další informace najdete ve Speciálu Velikonoce 2016.

Dílna v horách
Velikonoční dílničku pro malé i velké pořádá také obec Kalek v Krušných horách, a to v sobotu 19. března na obecním sále. Vyzkoušíte si zdobení perníčků, výrobu papírových dekorací, zdobení kraslic, výrobu z pedigu, pletení pomlázek. Pro sousedskou pohodu můžete přinést něco dobrého na zub, vstupné 30 Kč.

Odpoledne ve mlýně
Vernerův mlýn v Brlohu na Lounsku zve v sobotu 19. března na Velikonoční odpoledne ve mlýně. Na programu je výroba velikonočních věnců, pletení pomlázek, zdobení perníkových kraslic, pro děti připraveny na zdobení kraslice a perníčky, občerstvení zajištěno. Vstupné dospělý 150 Kč, děti 30 Kč. Účast potvrďte na vernermlyn@seznam.cz.

Probouzení medvědů
S jarem se probouzí ze zimního spánku medvědi, a to i ti, kteří žijí v chomutovském zooparku. Probudit je můžete přijít v sobotu 19. března odpoledne k jejich výběhu. Pro medvědy budou připraveny dobroty, pro děti soutěže, včetně zájezdu. Začátek ve 13,00 hodin.

Vítání jara na hradě
Vyhánět zimu z Hornohradského údolí i Krušných hor a vítat jaro bude Horní Hrad u Stráže nad Ohří v sobotu 19. března od 10,00 do 17,00 hodin. Loňskému Vítání jara počasí příliš nepřálo, letošní předpověď je příznivější. Čekají vás velikonoční i jarní zvyky jako barvení vajíček či vyhánění Morany. Podrobnosti v dnešním článku.

KiwiCup na horách
V sobotu 19. března si můžete kromě lyžování užít na Božím Daru v Krušných horách i 26. ročník legendárního závodu v paralelním slalomu KiwiCup. Závodit se se bude v kategoriích Lyže, Telemark, historický Telemark, pro děti je připraven dětský závod. Novinkou je škola skoku a zvládání terénních nerovností, kterou připravil sám Ota Šimánek. Pro návštěvníky bude na sjezdovce U Oťase (Velká poma C) připraven KiwiBar s občerstvením. Prezentace závodu je od 10,00 hodin, start je v poledne. Vyhlášení výsledků bude ve 20,00 hodin na KiwiPlesu v hotelu Slunečná. Swingový večer začíná v 19,00 hodin, součástí bohatého programu je také tombola. Lístky je možné zakoupit v předprodeji v Božídarské KPZ, nebo přímo na místě.

Otevřené observatoře
U příležitosti světového dne vody můžete navštívit dny otevřených dveří, které pořádá Český hydrometeorologický ústav v sobotu 19. března. V našem regionu jste zváni do observatoře Tušimice u Kadaně, která se zaměřuje na měření ovzduší a srážek. Přístupná bude též stanice v Ústí nad Labem na Kočkově. Přijít můžete od 9,00 do 14,00 hodin. Vyšplhat se můžete také na observatoř na Milešovice, nejvyšším vrchu Českého středohoří, kde bude otevřeno až do 16,00 hodin, vstup vždy po půl hodině, první v 9,15 hodin.

Žatecký jarmark
V Křížově vile v Žatci i v nových prostorách Staré papírny pořádá žatecké regionální muzeum Velikonoční jarmark. Probíhá až do soboty 19. března (již od úterý 15.3.). V Křížově vile vás čekají kraslice, velikonoční pohlednice, paličkování, vyšívání, zdobení perníčků a pletení pomlázek, ve Staré papírně pak například ukázky voskové batiky, velikonoční dekorace a šperky výstava kaktusů a práce dětí ze zdejších škol. Křížova vila je otevřena od 9,00 do 17,00 hodin, v sobotu od 13,00 hodin. Stará papírna otevírá již od 9,00 hodin, v sobotu taktéž 13,00 až 17,00 hodin. Podrobný harmonogram ukázek najdete na webu muzea. Až do 3. dubna je otevřena v Křížově vile výstava kraslic.

Hokejový souboj
Do hokejového play-off se poprvé probojovali chomutovští Piráti a vy můžete být při tom. První dvě utkání ve středu a čtvrtek se konají na libereckém zimním stadionu, ovšem podle informací z webu Pirátů bude možné zápas sledovat v přenosu od 18,00 hodin na TV Tipsport, čtvrteční zápas má přenášet ČT. Na chomutovský led se přesunou Piráti o víkendu, a sice v neděli 20. března (od 17,50 hodin) a poté v pondělí 21. března (17,30 hodin).

Velikonoce ve skanzenu
Skanzen v Zubrnicích na Ústecku přivítá letos první návštěvníky o víkendu 19. a 20. března, kdy je připraven program Velikonoce ve skanzenu. Návštěvnící se mohou seznámit s lidovými zvyky, vyzkoušet si pletení pomlázky, pečení velikonočních dobrot. V sobotu do Zubrnic přijede zpívat, tančit a vynést Moranu folklorní soubor Dykyta z Krásné Lípy, v neděli pak Jizera i s dětským souborem Jizerka z Liberce. Pro děti zahraje pohádku v sobotu Divadlo Tondy Novotného a v neděli Bářino toulavé divadlo. Otevřeno bude po oba dny 9,00 - 16,00 hodin.