e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výstava v zámku představí 7 pahorků teplických

publikováno: 13.5.2024, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Stejně jako slavný Řím jsou Teplice rozloženy mezi několika výšinami a pahorky. Jejich umělecké ztvárnění představí v zámku výstava ke 130. výročí založení Muzejní společnosti Teplice s názvem 7 pahorků teplických. Otevře se ve čtvrtek 16. června.

"Věhlasu Říma sice Teplice nedosáhly, ale přesto na hvězdném evropském nebi 19. století zazářily velmi jasně. Nejenom na tom lázeňském, ale také na tom uměleckém. Teplice a okolí se ocitly ve skicácích i na plátnech drážďanských, vídeňských i pražských krajinářů. Lázně propagovaly také grafické veduty vydávané renomovanými středoevropskými nakladateli. Byly oblíbeným lázeňským suvenýrem a častou předlohou pro dekoraci lázeňského skla," vysvětluje kurátorka výstavy PhDr. Bohuslava Chleborádová. „Vzpomínky na Teplice“ se postupem času staly vyhledávaným sběratelským artiklem.

Na počátku své činnosti získalo teplické muzeum ojedinělou sbírku kreseb, grafických vedut a lázeňského skla. Později se soubor obohatil o části původního inventáře zámku, v němž nyní muzeum sídlí. Součástí sbírek byly a jsou také soubory minerálů, které poukazují na vnitřní krásu pahorků. I ty sloužily jako suvenýr. "Výstava nepopisuje pahorek od pahorku, ale chce poukázat především na výjimečnost Teplic jako místa úzce spojeného se slavnými jmény historie. Ačkoliv výstava představuje jen výběr ze sbírky, jedná se o dosud největší prezentaci uměleckých děl, spojených s teplickým lázeňstvím," dodává kurátorka

Slavnostní vernisáž výstavy se uskuteční v Jízdárně teplického zámku ve čtvrtek 16. května od 17,00 hodin. Komentované prohlídky s kurátorkou budou probíhat ve dnech 21. 5., 18. 6., 16. 7., 8. 9. vždy v 18,00 hodin. Zároveň si můžete přijít poslechnout přednášky, které budou probíhat taktéž od 18,00 hodin. 20. června to bude Vladislav Rapprich, Teplice - život v kráteru největší české sopky, 25. června - Pavlína Boušková, Taje teplické muzejní společnosti, 9. července přednáší Jitka Bažantová na téma Neznámé lázeňské sklo a 20. srpna Bohuslava Chleborádová poví Co se do výstavy nevešlo. Pro děti bude připraven k výstavě doprovodný program včetně kukátkové pátrací hry. Výstava potrvá do začátku září.