e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Krásnodvorská rozhledna se opět otevře návštěvníkům

publikováno: 29.12.2014, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Gotický templ, který je součástí anglického parku zámku Krásný Dvůr na Podbořansku, se konečně dočká rekonstrukce. Vyhlídkový pavilon na nejvyšším místě parku byl již řadu let uzavřen pro svůj špatný technický stav. Turistům by se měl otevřít na začátku turistické sezóny 2016.

Národní památkový ústav, který zámek a park spravuje, uspěl s žádostí o finance z tzv. Norských fondů a získal na opravu třináctimilionovou dotaci. "Templ bude sloužit jako rozhledna, výstavní prostor a využit bude i pro edukační programy a nejrůznější kulturní akce. Dokončení stavebních prací a zpřístupnění veřejnosti je v plánu na zahájení nové sezóny 2016," vysvětlila mluvčí památkářů Jana Hessová.

"Z úspěchu našeho projektu máme obrovskou radost a myslím, že nejen my, ale i místní patrioté a další příznivci zdejšího parku. Zchátralý stav rozhledny, jak se zde lidově stavbě říká, trápí mnoho pamětníků, kteří vyhlídku zamlada navštěvovali," říká kastelánka a zároveň vedoucí projektu obnovy Michaela Hofmanová. V plánu stálá výstava o krajinářských parcích a zahradní architektuře. "Báječnou atmosféru zde určitě budou mít i koncerty a jiné kulturní akce," těší se na renesanci Templu kastelánka.

Gotický Templ jako jeden z prvků parku navrhoval v roce 1792 navrhoval sám majitel krásnodvorského panství Jan Rudolf Černín. "Patří mu dvě prvenství - je první novogotickou stavbou a také první romantickou vyhlídkovou věží v České republice," doplnila Jana Hessová.