e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Oslavte den mokřadů výletem

publikováno: 25.1.2024, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Na pátek 2. února připadá Světový den mokřadů, pestrých vodních ekosystémů, které můžeme najít i u nás. Dozvědět se o nich můžete díky výletům s muzejními přírodovědci. První se koná již tuto sobotu 27. ledna v Žatci, další příští sobotu 3. února v Mostě.

První exkurzi společně pořádá Oblastní muzeum v Lounech a Česká společnost ornitologická k řece Ohři v Žatci. Kromě pozorování vodních ptáků na zdejším významném zimovišti vás čeká i diskuze o tom, jak ptáky správně krmit a povídání o zdejší zajímavé geologické minulosti spojené s mokřady. Dozvíte se i o geologickém fenoménu zvaném žatecká delta. Ornitologickou část exkurze povede M. Bažant, geologickou O. Janeček. Sraz je v sobotu v 9,30 na Husitském náměstí na parkovišti v Žatci. Předpokládaný konec kolem 14. hodiny. Doporučené vybavení: turistická obuv, teplé oblečení, dalekohled. Dotazy na tel. 704 784 506.

Česká společnost ornitologická společně s Oblastním muzeem a galerií v Mostě pak zvou následující sobotu 3. února na komentovanou ornitologickou vycházku k jezeru Most. "Přesvědčte se, že i v zimě stojí za to vyrazit do přírody. Vodní ptáci se seskupují na nezamrzlých vodních plochách a můžeme mezi nimi pozorovat i hosty ze severu. Na jednom z nejvýznamnějších zimovišť vodních ptáků v Česku tedy budeme pozorovat potápky, husy, kachny, labutě a řadu dalších druhů," láká ornitolog muzea Jaroslav Bažant. Sraz účastníků je v sobotu v 9,00 hodin na parkovišti u zastávky autobusu č. 16 Jezero Most. S sebou svačinu a dalekohled.