e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nová Ves láká v sobotu do Krušných hor na brambory

publikováno: 18.9.2018, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Radka Malkusová

Sdílet: facebook twitter google+

Vloni jeřabiny, letos budou tématem podzimních horských slavností brambory. Plodina, která bývala základem obživy obyvatel Krušných hor, se stane základem originální kulinářské show a poslouží i jako surovina pro soutěž o nejlepší bramborák. Pestrý program v Nové Vsi v Horách na Litvínovsku začíná v sobotu 22. září ve 13,00 hodin.

„Tentokrát se pokusíme oživit některé kulinářské zvyky našich předků na obou stranách hranice. Brambory jsou typickou plodinou chudých polí Krušných hor a byly základem stravy jejich obyvatel,“ říká starosta Nové Vsi David Kádner.

Součástí slavností je proto soutěž o Nejlepší Krušnohorský bramborák. Pokud se chcete zúčastnit, doneste svůj bramborový výtvor ve 13,00 hodin, kdy celý program odstartuje starosta obce společně se Švejkem a říznou muzikou. Do Nové Vsi v Horách dorazí také restauratérka Věra Bauerová z Libochovic, která připraví pro návštěvníky originální bramborové menu. Jako předkrm se bude bude podávat bramborový tatarák s česnekovými bagetkami, hlavním chodem bude bramborové pyré s černým kořenem a jako dezert sladké kecínky. „Kecínky jsou typické krušnohorské jídlo z brambor a podmáslí, na české straně hor ale už trochu zapomenuté. Jedly se naslano i nasladko. Zkusíme je návštěvníky znovu naučit připravovat a oživit tento starý recept,“ prozradila Libuše Novotná Pokorná z Nové Vsi v Horách.

Během odpoledne dojde i na jeřabiny, kterým byla zasvěcena loňská podzimní slavnost. Ve 14,30 hodin startuje pokus o vytvoření největšího počtu metrových jeřabinových náhrdelníků. O zábavu se během odpoledne postará Švejk v podání známého plzeňského herce Přemka Kubišty a Švejkovo c.k. TRIO. Děti pobaví pohádka Divadla BezeVšeho. Chybět nebudou stánky s občerstvením a regionálními výrobky, řemeslné stánky s tvořivými dílničkami a kvízová soutěž v parku.

Organizátoři zároveň vyzývají obyvatele a návštěvníky, aby se přišli na slavnosti pochlubit svými domácími výrobky, ať už jde o med, kompoty či nakládanou zeleninu. Své dobroty můžete přinést na obecní úřad do pátku nebo případně přímo na slavnost v době od 11,00 do 12,30 hodin.