e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 15. až 17. září

publikováno: 13.9.2023, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Další nabitý zářijový víkend je před námi. Opět nebudou chybět ochutnávky - cibule v Račeticích nebo sladkostí v Mostě. Pouť se bude konat v Mariánských Radčicích i Jirkově, dny evropského dědictví pokračují v Klášterci nad Ohří, Lounech a Žatci. Taky se bude strašit - na Klínech nebo na zámku Nový Hrad.

Strašení na zámku
Zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku chystá na sobotu 16. září strašidelný program. Zčíná v 17,00 hodin a pokračovat bude do deváté večer. Čeká vás šermířské vystoupení, kejklíř, divadlo, orientální tanečnice, ohňová show na nádvoří a na zámku strašidla. Vstupné dobrovolné.

Sladký festival
Nákupní centrum Central Most navazuje na loňský úspěšný ročník Sladkého festivalu a i letos zve své návštěvníky na den plný sladkostí. Druhý ročník se bude konat 16. září od 10,00 hodin a stánky s dobrotami a zábavné workshopy nejen pro děti zaplní pasáž prvního podlaží. K dispozici bude více jak 30 různých stanovišť. Více o dobrotách, která na festivalu najdete, zjistíte v článku Central pořádá v sobotu 16. září druhý ročník sladkého festivalu

Oslavy v Lubenci
30 let firmy Skloart v Lubenci a 15 let Spolku za záchranu kostela sv. Jiljí v Libyni se bude slavit tuto sobotu 16. září. Oslavy v areálu firmy v Lubenci nabídnou prohlídky dílen i workshopy, promítání nového filmu, módní přehlídku a další program. Den vyvrcholí varhanním koncertem v kostele. Více se dočtete v článku Zachránci památek z Lubenecka slaví výročí

Slavnosti cibule
V Račeticích na Kadaňsku se v sobotu 16. září koná velký festival milovníků cibule. K ochutnání bude třeba cibulové pivo a spousta cibulových dobrot. Užít si můžete soutěže, vaření, projížďky vozidlem BVP, výstavu zemědělské techniky. V prodeji bude samozřejmě vyhlášená místní cibule. Hrát budou kapely AC/DC Tribute, Frankie Paul John, Bohemicca Rock, Steakhous a Horalka Kraslice. Vstup je zdarma a v případě deště se budou hodit gumáky. Akce začíná v 10,00 hodin.

Dovalte na Vale
Vaše chuťové buňky si přijdou na své také v sobotu 16. září v Lounech. V ulici Na Valích bude probíhat street festival jídla, hudby a pití Dovalte na Vale. Jídlo a zábava potrvá od 11,00 do 22,30 hodin.

Hornická pouť
V Jirkově oslaví v sobotu 16. září tradiční Hornickou pouť. Program v centru Jirkova začíná ve 12,00 hodin. Vystoupí skupiny Motorband, Aneta Langerová, Jakub Děkan a spol., Staročeská dechovka a další muzikanti. Hrát se bude na dvou pódiích na náměstí a v Kostelní ulici a program doplní pouťové atrakce a stánky. 

Mariánská pouť
Mariánské Radčice ve spolupráci se Severočeskými doly a. s. připravují na sobotu 16. září tradiční Mariánskou pouť. Navazuje na tradici slavnou tradici mariánského poutního místa, jehož centrem je zdejší kostel Panny Marie Bolestné. Celodenní program nabídne historickou scénu, koncerty, show a divadlo pro děti. Celý program najdete v článku Mariánské Radčice oslaví o víkendu pouť

Žatecké dvorky
U příležitosti Dnů evropského dědictví se i letos otevřou v Žatci dvorky a zákoutí, kam se běžně nemůžete podívat. Muzeum kromě toho zpřístupné všechny své budovy a chystá v sobotu 16. září odpolední program na hlavním náměstí. Kompletní přehled dvorků a program najdete v článku Dny evropského dědictví otevřou žatecké dvorky

Prohlídka Šumburku 
V rámci Dnů evropského dědictví můžete v neděli 17. září od 13,00 do 15,00 hodin vyrazit na zříceninu hradu Šumburk nad Kláštercem nad Ohří. Čeká vás komentovaná prohlídka a opékání špekáčků (vezměte si s sebou).

Lounské památky
Dny evropského dědictví pokračují i v Lounech, kde bude zdarma otevřeno několik muzeích - Muzeum Zkamenělý les, Archeoskanzen Březno, Oblastní muzeum v Lounech, Galerie Benedikta Rejta. Všechny budovy budou přístupné od 10,00 hodin, galerie do 18,00 hodin, ostatní do 17,00 hodin. V 10,00 hodin začíná komentovaná prohlídka Kotěrovy kolonie (sraz na nároží Dykova a Čeňka Zemana) a ve 14,00 hodin komentovaná prohlídka opevnění (sraz Muzeum Zkamenělý les).

Strašidelná stezka
I tento rok se na Klíny v Krušných horách stahují strašidla ze všech možných krajů. Máte tak jedinečnou příležitost se s nimi setkat na Strašidelné lanovce na Klínech. Hlavním bodem programu je Strašidelná stezka lesem, která bude vyznačena světélky a její absolvování zabere přibližně 45 minut. Stezka vede dolů k lanovce a ta vás poté vyveze zpět nahoru do areálu. Přijet můžete v pátek i sobotu 15. a 16. září. Od 18,30 hodin se bude strašit méně pro menší děti a pro dospělé a starší 15 let startuje stezka od 21,30 hodin. Od 18,00 hodin bude probíhat v areálu doprovodný program pro děti a večer bude hrát živá hudba. Lístky je třeba koupit na konkrétní čas on-line na webu Sport areálu Klíny.

Šatník paní mlynářky
V rámci Dnů evropského dědictví pořádá spolek Šatník paní mlynářky z Koštic na Lounsku exkluzivní dobovou svatební přehlídku současně se svatební výstavou. Koná se v neděli 17. září v kostele sv. Antonína Paduánského v Košticích, který bude otevřený od 14,00 do 17,00 hodin.

Šlapání pro Kapku
Spolek onkopacientů a přátel v Chomutově Kapka 97 spolu s Obcí Blatno pořádá v sobotu 16. září 2. ročník krušnohorské charitativní turistické akce Šlapání pro Kapku. Zavede vás do krásných míst Krušných hor, zábavu pro děti i domácí občerstvení, ale také důležité informace pro onkologickou prevenci. Podrobnosti o akci, která začíná v obci Blatno, se dozvíte v článku Sdružení Kapka 97 zve na turistický výlet do Krušných hor.

Slavnosti kostela
Slavnost u příležitosti 117. výročí posvěcení kostela Neposkvrněného početí Panny Marie v Dubí začíná v pátek od 17,00 hodin koncertem souboru 4 tenoři. V sobotua se bude od 13,30 hodin odehrávat zábavný program v parku s komentovanými prohlídkami kostela a hudbou. V neděli začíná od 11,00 hodin mše.

Slavnosti chrámu
Podobné slavnosti čekají také město Louny, které si připomíná výročí posvěcení chrámu svatého Mikuláše. Slavnostní koncert začíná v kostele v neděli 17. září v 17,00 hodin. Účinkuje Hornický pěvecký sbor Kladno a Pěvecký sbor Harmonie, symfonický orchestr, sólisté Národního divadla.

Výlet do Bradavic
Kouzelný dětský den ve škole v Bradavicích čeká děti v sobotu 16. září od 13,00 hodin v teplickém muzeu. Děti si vyzkouší, co se učí malí kouzelníci, a budou sbírat razítka na vyučovacích hodinách. Program je vhodný pro děti od 4 do cca 10 let.

Otevřený zoopark
V rámci dne otevřených dveří bude do zooparku v Chomutově v sobotu 16. září vstupné za polovinu. Připravené budou komentované prohlídky zoo, ale i komentované krmení zvířat. Dále se můžete těšit na Sváťovo dividlo, kapelu Máňa Trio nebo kapelu Re-Flex. Doprovodný program se bude odehrávat v dětské zoo. Komentované prohlídky jsou zdarma a je nutná registrace předem na webu zooparku.

Slavnosti v Proboštově
Obec Proboštov na Teplicku pořádá v sobotu od 14,00 hodin v areálu proboštovského rybníka slavnosti. Letos budou spojené s výběrem jména pro ostrovek na tomto rybníku. Vystoupí místní děti, Maxíci, Frajerky z Galerky, Olympic Revival a program uzavře zábavnou show Ein Lukesle Buntes a ohňostroj. Chybět nebudou pouťové atrakce a stánky.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí

Foto: Slavnosti cibule, Občanské sdružení přátelé Račetic a okolí.