e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na druhý adventní víkend 8. až 10. prosince

publikováno: 6.12.2023, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Zajímavé vánoční koncerty včetně tradiční Rybovky, spousta trhů a jarmarků - to je druhý adventní víkend. Přidáme také čertovské sklepy, vánoční prohlídku zámku, program v klášteře nebo skanzenu.

Adventní koncerty
Missa Brevis Jiřího Pavlici pro orchestr, sbor, sóla a zvony rozezní v pátek 8. prosince chrám svatého Mikuláše v Lounech. Účinkuje sbor Benda Arts, sólisté Pavel Machát a Kateřina Štolová a řada pěveckých sborů. Začátek v 19,30 hodin.
V kostele Nanebevzetí Panny Marie na Cínovci v Krušných horách uslyšíte ve čtvrtek 7. prosince Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby v podání Brixiho Komorního Souboru Teplice. Začátek v 17,00 hodin.
V neděli 10. prosince vystoupí v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Horním Jiřetíně světoznámý Kühnův dětský sbor společně s českou harfenistkou Kateřinou Englichovou.

Předvánoční tržnice
Penzion Za Dubem v Peruci zve na předvánoční tržnici. K zakoupení budou přáníčka, kalendáře, keramika, ozdoby, dekorace, jmelí, perníčky, textilní dárky, obrazy, bylinky, kamenné ozdoby. Otevřeno v sobotu 9. prosince od 12,00 do 15,00 hodin.

Vánoční prohlídky zámku
Poslední letošní prohlídky na zámku Stekník na Žatecku se budou konat ve dnech 9. a 10. prosince. Nabídnou vánočně nazdobené zámecké interiéry, sbírku betlémů i zpívání koled. Znovu se zámek otevře při zahájení sezóny na jaře. Více informací v článku Vánoční prohlídky na zámku Stekník.

Ježíškovy trhy
V sobotu 9. prosince zve město Boží Dar v Krušných horách k návštěvě Ježíškových vánočních trhů. Najdete na nich paličkované krajky, vyřezávané figurky pro betlém, nebo krušnohorské dřevěné svícny tzv. Schwibbögen, nebudou chybět vánoční dobroty, jako je jedinečná krušnohorská štola nebo voňavý svařák, a to vše za zvuku vánoční hudby. Vánoční koncert dětského sboru ZŠ Abertamy zazní od 14,00 hodin na božídarském náměstí. Trhy budou otevřené  od 10,00 do 16,00 hodin. 

Vánoční jarmark
V Kulturním centru v Klášterci nad Ohří se v neděli 10. prosince od 10,00 hodin otevře vánoční jarmark s dílnami, stánky, občerstvením a vánočním programem. Otevřeno do 17,00 hodin.

Zimní trh
Nákupy vánočních dárků můžete obstarat také v Pavilonu na výstaviště v Lounech. V neděli 10. prosince od 13,00 do 18,00 hodin bude otevřen zimní trh s nabídkou čtyř desítek prodejců a výrobců, dílnami pro děti i dospělé, vystoupením a přednáškou o historii perníkářství (od 17 hodin).

Čertovské sklepy
Za čerty se mohou děti vypravit v pátek 8. prosince od 15,00 do 21,00 hodin v Jirkově. Najdou je ve zdejším městském sklepení. Vstupenky v infocentru.

Tradice v klášteře
Oblíbený adventní trh s ukázkami řemesel a vánočních zvyků najdou návštěvníci ve vstupním areálu cisterciáckého kláštera v Oseka. Otevřeno bude po celý víkend od 10,00 do 17,00 hodin.

Vánoce ve skanzenu
Vánoční zvyky na venkově představí o víkendu skanzen Zubrnice na Ústecku. Připravena jsou vystoupení folklórního souboru Dykyta, ukázky adventních a vánočních zvyků, pečení vánočky a pro děti stezka a dílny. Otevřeno je v sobotu i neděli od 9,00 do 16,00 hodin.

Neděle s Mikulášem
Program druhé adventní neděle na náměstí Svobody v Žatci bude zaměřen na Mikuláše a čerty. Od 15,00 hodin je připravena nadílka na radnici a poté dorazí čerti z Alp. Staročeský vánoční trh bude otevřen od 14,00 do 18,00 hodin.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí

Foto: Archív Státní zámku Stekník.