e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 8. až 10. září

publikováno: 6.9.2023, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Máme před sebou jeden z nejnabitějších víkendů v roce. Vyberete si Mosteckou slavnost u kostela, rekonstrukci bitvy u Chlumce, zámecké babí léto v Klášterci nebo pouť v Krupce? Budete ochutnávat na festivalech vína v Chomutově, piva v Teplicích nebo jídla v Březně? A kromě toho se otevírají památky v rámci Dnů evropského dědictví.

Prohlídky v Klášterci
I v letošním roce se v Klášterci nad Ohří otevřou dveře památek v rámci celoevropského projektu Dny evropského dědictví. První zajímavé a oživené prohlídky vás čekají už tuto neděli 10. září, kdy si můžete prohlédnout s průvodcem kaple v zámeckém parku. Podrobný program Dnů evrropského dědictví v Klášterci najdete v článku Klášterec nabídne v září prohlídku kaplí, radniční věže i hradu.

Hudební festival Švestkové dráhy
Festival spojený s Třebívlickým vinobraní se uskuteční v sobotu 9. září od 13,00 hodin v zámeckém parku a na Komenského náměstí v Třebívlicích. Na zámku budou vystupovat Ewa Farna, Michal David, Chinaski a Čechomor. Další scéna pak bude na náměstí, kde zahrají Pokáč, Rytmus, Trautenberk a Kristína. Vstupné je 300 Kč, při dopravě vlakem Švestkové dráhy 150 Kč.

Mostecká slavnost
Dva dny plné programu, tři pódia, přes dvě desítky účinkujících, bohatý doprovodný program pro děti, sportovní zóna a samozřejmě slavnostní průvod městem - to je další ročník Mostecké slavnosti, která se koná v pátek a sobotu 8. a 9. září v okolí mosteckého kostela. Podrobnosti se dozvíte v článku Okolí mosteckého kostela zaplní o víkendu hudba, program pro děti a stánky.

Teplický pivní rynek
Poosmé se o víkendu nabídnou v Teplicích na Zámeckém náměstí svou produkci malé a rodinné pivovary. Stánky se otevřou v pátek 8. září v 16,00 hodin, v sobotu již v 10,00 dopoledne. Součástí ochutnávek je také řada hudebních vystoupení či soutěž v pojídání knedlíků nebo pití tupláku na ex. Více najdete v tomto článku.

Bitva u Chlumce
Napoleonské války, konkrétně bitvu u Chlumce roku 1813 připomene historická slavnost v Chlumci Pod Horkou. Doprovodný program začíná už ve středu 6. září. Hlavní bitva se uskuteční v sobotu 9. září. Vojenský tábor se otevírá v 11,00 hodin, připraveny jsou pohádky pro děti, taenční vystoupení, střelecké vystoupení a další program. Ukázka z bitvy u Chlumce se koná v 15,00 hodin, u Varvažova v 17,30 hodin. Václav Vydra se představí v roli Karla Filipa Schwarzenberga. Vstupné je 70 korun.

Food festival
V Březně u Chomutova, v parku, bude probíhat v sobotu 9. září festival jídla. Stánky s jídlem a pitím budou otevřené od 9,00 do 18,00 hodin. Připraveny jsou kuchařské show, zábava pro děti, hudební vystoupení a soutěže o ceny.

United Colors of Kadaň
Další festival jídla, tentokrát složený z chutí národů, žijících v Kadani, se chystá v rámci Unite Colors of Kadaň. Program bude probíhat v neděli 10. září od 13,00 do 17,00 hodin v ulici Jana Švermy.

Festival vína
V Chomutově pro změnu nabídne festival přehlídku českých a moravských vín. Stánky na náměstí 1. máje budou otevřené od 13,00 do 22,00 hodin. Kromě degustace je připravena cimbálová muzika, kapela Crossband a DJ Kulda. Festivalová sklenička stojí 100 Kč.

Mariánské poutní slavnosti
Mariánská pouť je na programu tohoto víkendu v Krupce na Teplicku. Program se koná v sobotu a neděli 9. a 10. září. V sobotu od 13,00 hodin vás na Mariánském námětí čekají koncerty, před ZUŠ vystoupení tanečnic a šermířů a šermířské ležení s ukázkami řemesel. Od 14,00 do 18,00 hodin se otevře sklepení u městského úřadu a vy budete moci nahlédnout do jeho tajemství. Nedělní hudební program začíná také ve 13,00 hodin, vystoupí například Tomáš Linka kvartet či Pavlína Jíšová. Před ZUŠ vystoupení sokolníci, kejklíři a opět se otevře šermířské ležení. Po celý víkend budou k dispozici pouťové atrakce a stánky.

Otevřený dopravní podnik
Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova připravil na neděli 10. září Den otevřených dveří ve svém areálu v Otvicích. Můžete si prohlédnout areál, vydat se na okružní jízdu retro busem, podívat se na ukázky záchranářů. Vystoupí Adéla Radimcová, divadlo, pro děti budou připraveny zábavné atrakce. Otevřeno bude od 10,00 do 16,00 hodin.

Zahájení sezóny
Docela velké divadlo v Litvínově zahajuje svou 28. divadelní sezónu. V sobotu 9. září ve tři hodiny odpoledne projde Litvínovem průvod s herci, do kterého se mohou zapojit malí i velcí diváci. V 16,00 hodin pak v divadle začíná pohádka Popelka.

Indian Summer Open Air
V atriu chomutovské knihovny se v sobotu 9. září od 15,00 hodin koná tradiční setkání rockových muzikantů z Chomutovska a jejich spřízněných kapel. Na 19. ročníku festivalu zahrají Noční klid, D o k r u h u, Waste, Kuba Alexa a Barbucha.

Jógový festival
V městském parku v Chomutově se v sobotu 9. září koná Jógový festival. Čeká na vás pět stanovišť s workshopy, jógou, dětským koutkem a závěrečným hudebním vystoupením skupiny Tranzan. Dále se můžete těšit na stánkový prodej s různými dobrotami a produkty. Vstupné na semináře, jógu a živou hudbu je 200 Kč. Program bude probíhat od 10,00 do 20,30 hodin.

Zámecké babí léto
Festival na závěr léta chystá zámek Klášterec nad Ohří v sobotu 9. září v zámeckém parku. Od 13,00 hodin budou připraveny dětské atrakce, stánky, porcelánová školička a řada hudebních vystoupení, například kapely Asi 20?!, Ilona Csáková, kapela ZUŠ Klášterec a další. Vstup je zdarma.

Otevřené Fláje
Flájská vodní přehrada u Českého Jiřetína v Krušných horách pořádá v sobotu 9. září Den otevřených dveří. Přijít si ji prohlédnout můžete od 9,00 do 16,00 hodin.

Dožínky
Oživit starý svátek sklizně chce Muzeum v přírodě v Zubrnicích na Ústecku. V sobotu 9. září od 9,00 do 16,00 hodin je pro návštěvníky připraveno pečení sladkých dobrot, nakládání zelí, moštování jablek a pro nejmenší jízda na koni. Pro radost a dobrou náladu bude hrát a zpívat Pohřební bratrstvo.

Stará řemesla
Historická řemesla Krušných hor ožijí o víkendu ve skanzenu v Seiffenu na saské straně Krušných hor. Otevřen bude přírodní a řemeslný trh, pro děti jsou připraveny ukázky a workshopy. Akce se koná v sobotu i neděli od 10,00 do 17,00 hodin (na fotografii). Muzeum v přírodě najdete kousek za hraničním přechodem Mníšek.

Další tipy můžete vyhledávat v Kalendáři akcí