e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Muzeum v Žatci vystaví na pár dní další poklad

publikováno: 6.2.2024, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Krouzová

Sdílet: facebook twitter google+

Na pouhých šest dnů plánuje Regionální muzeum v Žatci vystavit poklad nalezený před časem při detektorovém průzkumu u Domoušic. Unikátní soubor luxusních předmětů je datován do druhé třetiny 8. století. Vidět ho můžete v týdnu od 13. do 18. února.

Hlavní součástí pokladu je o unikátní soubor pozlacených opaskových kování byzantinského stylu. Opasek reprezentoval elitní postavení svého majitele v rámci tehdejší společenské hierachie. Kompletní opasek byl vyzdoben více než čtyřiceti kovovými součástkami včetně kování opaskových dírek. Kromě opasku se v depotu z Domoušic nalezl i bronzový pocínovaný závěsek, který byl součástí luxusního ženského náhrdelníku. Podobné ozdoby byly vždy určeny pro ženy tehdejší společenské elity. Jde o první nález takového šperku severně od Alp, neboť podobné závěsky byly dosud známé pouze z nálezů v Chorvatsku a západní Makedonii. 

K domoušickému pokladu patří ještě soubor železných hrotů, patrně součástí vochle, tedy nástroje určeného k pročesávání lněných vláken před spřádáním nití. Opodál byl objeven ještě železný nůž, ale jeho souvislost s pokladem není zcela průkazná. 

„Výstava s názvem Poklad z Domoušic aneb Luxus z jihu se v žateckém Regionálním muzeu uskuteční ve dnech 13. až 18. února. Ve čtvrtek 15. února ji doplní od 17,00 hodin přednáška dr. Nadi Profantové, vědecké pracovnice Archeologického ústavu Akademie věd v Praze a respektované znalkyně hmotné kultury raného středověku,“ přiblížil PhDr. Petr Holodňák, archeolog Regionálního muzea v Žatci. Jednotné vstupné bude 90 Kč za osobu. Otevřeno bude od úterý do pátku od 9,00 do 17,00 hodin s půlhodinovou polední přestávkou.