e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Do Oparenského údolí se vrací vlak

publikováno: 4.6.2020, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Od tohoto víkendu začne jezdit nový víkendový vláček, který bude vozit návštěvníky Oparenským údolím na Litoměřicku. Jezdit bude mezi Litoměřicemi, Lovosicemi a Chotiměří. Od 6. června se tak rozšíří nabídka turistických linek v Ústeckém kraji. Provozovat ji bude stejná společnost jako Švestkovou dráhu.

Novou linku pod označením T4 bude provozovat AŽD Praha, která taktéž provozuje Švestkovou dráhu z Mostu do Lovosic. Přepravovat bude také kola. „Očekáváme, že vzhledem k omezené možnosti cestování do zahraničí, bude linka pro naše turisty atraktivní. Moc děkuji Ústeckému kraji a Správě železnic, že nápad uchopili a dotáhli do konce. Bez jejich práce by zůstalo vše pouze na papíře,“ řekl generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle.  

Díky nové lince se po dlouhé době obnovuje železniční provoz v nádherném Oparenském údolí, které je ideálním cílem pro výlet. Trať z konce 19. století byla poškozena po sesuvech půdy v roce 2013 a část běžné přepravy je od té doby nahrazena autobusy. Správa železnic však má v plánu ji opravit. Víkendový vláček končí ještě před poškozeným úsekem v Chotiměřic.

Vlak bude jezdit až do 1. listopadu každý víkend s prvním odjezdem z Litoměřic v 7,13 hodin a dalšími každé dvě hodiny až do sedmé večer. V Oparenském údolí můžete navštívit například zříceninu hradu Oparno či Černodolský mlýn, které leží jen kousek od zastávky, nebo vystoupat na 570 metrů vysoký Lovoš. Opárenským údolím vede naučná stezka.

Foto: Švestková dráha, AŽD Praha.