e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tři pozvánky na výstavy v kraji

publikováno: 2.8.2011, kategorie: Výstavy, autor: Oldřich Urban

Sdílet: facebook twitter google+

Ústecký kraj pečuje v rámci své činnosti o několik příspěvkových organizací, které pro návštěvníky připravují celou řadu akcí i během letních prázdnin. Přijměte pozvání na tři expozice, v Teplicích, Litoměřicích a Roudnici nad Labem.

„Království pletené krajky“ je název výstavy, kterou můžete navštívit ve výstavních místnostech teplického zámku slavnostně zahájí vernisáž v Regionálním muzeu v Teplicích. Pletené krajky Hany Malé z Duchcova přiblíží návštěvníkům tradiční domácí ruční práce. Krajkovými dekoracemi se autorka zabývá již několik let. Těšit se můžete na celou řadu rozmanitých vzorů, tvarů a materiálů. Výstava je jedním z výstupů programu na podporu a podchycení tradiční lidové kultury.  Potrvá do 4. září.

Do Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích můžete zajet na expozici věnovanou Antonínu Kybalovi (1901 – 1971), který byl nejvýraznější osobností české textilní tvorby 20. století. Během svého života ji povznesl na umělecký výrazový prostředek, který se nechal inspirovat modernismem. Kybal intenzivně zkoumal materiálové a technické možnosti textilu, experimentoval a inovoval. Dílo Antonína Kybala bylo v době svého vzniku hojně a s velkými úspěchy vystavováno v zahraničí, kde se mu nyní, v průběhu posledních let, dostává vzrůstající pozornosti jak z okruhu historie a teorie umění a designu, tak i ze strany sběratelů. Vedle klíčových děl – autorských tapiserií a reprezentativního výběru bytových textilií – koberců, záclonovin, potahových a dekoračních látek bude představen rozsáhlý soubor návrhů, dokládající Kybalův cit pro barevnou skladbu, mimořádné kompoziční schopnosti a smysl pro ornamentální výraz. Výstava trvá do 25. září.

Na hvězdu Mařákovy školy Františka Kavána zve Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, která tak pokračuje ve svém cyklu o malířích na přelomu 19. a 20. století. Další z divácky atraktivních expozic je o mimořádném krajináři, který spolu s Antonínem Slavíčkem a Otakarem Lebedou patřil k nejzdatnějším talentům Mařákovy speciálky na pražské Akademii. Jedním z jeho výrazných znaků byla sugestivní zelenostříbřitá barevnost vzduchem naplněných prostorných krajin. Zápůjčkou klíčových děl z veřejných i soukromých sbírek z raného období umělcovy tvorby si výstava klade za cíl ukázat to nejlepší, co Kaván jako malíř dokázal. Výstava je plánovaná do 4. září.