e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Nejoblíbenější alej v Ústeckém kraji roste v Lounech

publikováno: 2.2.2024, kategorie: Turistika, autor: Luboš Pavlovič

Sdílet: facebook twitter google+

Do třináctého ročníku ankety Alej roku, vyhlašované organizací Arnika, nominovali lidé 83 alejí a stromořadí z třinácti krajů v České republice. V Ústeckém kraji lidé přihlásili dvě aleje. Titul Alej roku 2023 Ústeckého kraje vyhrává Lipové stromořadí Jeronýmova v Lounech, které plní významou mikroklimatickou funkci a zpříjemňuje bydlení.

Stromořadí v Jeronýmově ulici v Lounech tvoří čtyřicítka lip. “Lípy jsou umístěny v zeleném pásu uprostřed ulice. Jejich košaté koruny zajišťují v létě příjemný stín, díky nim je v ulici mnohem příjemnější klima než v okolních ulicích, kde vzrostlé stromy nejsou. Ulice je v širším centru města, koruny stromů jsou cílem a domovem různých druhů ptactva a hmyzu, což je v této oblasti vzácností. V současné době je alej v ohrožení z důvodu rekonstrukce vodovodu a kanalizace. Nicméně obyvatelé ulice dělají maximum pro její záchranu,” napsala Petra Jakešová, která stromořadí nominovala. Lidé mu dali celkem 376 hlasů. Také druhá z nominovaných alejí, Kryrská kaštanová alej, je významnou součástí městské zeleně a získala 147 hlasů.

Vítězkou za celou Českou republiku, tedy nejoblíbenější alejí za rok 2023, se stala s 1157 hlasy Alej ke klášteru Hora Matky Boží Hedeč z Pardubického kraje. Kompletní výsledky ankety v roce 2023 jsou k nahlédnutí na webu alejroku.cz.

Cílem ankety Alej roku je zvýšit zájem o aleje, které patří ke zdravé a fungující krajině.  Anketa vyzdvihuje význam vzrostlých stromů, které jsou důležitou součástí našeho prostředí. Přinášejí užitek lidem, přírodě a jsou domovem volně žijícím živočichů. V zimě stromořadí snižuje riziko tvoření sněhových jazyků a zavátí vozovky sněhem. Během soumraku, za deště či mlhy usnadňuje  řidičům orientaci, ukazuje směr. Aleje také působí jako přírodní větrolam, zmírňují boční vítr a tak omezují odnos zeminy z polí. Linie stromů navíc utvářejí harmonický charakter a typický ráz české, moravské a slezské krajiny.