e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Přijeďte do Chomutova poslechnout si bubeníky, ochutnat jablka či placky a pouštět draka

publikováno: 1.10.2014, kategorie: Tipy na víkend, autor: Tomáš Branda

Sdílet: facebook twitter google+

V říjnu stojí za to navštívit Chomutov. Nikde jinde totiž neoslavíte Den zvířat křtem mláďat rysa, každičký nerv v těle vám nerozechvějí bubny umělců tří kontinentů a neochutnáte dobroty z jablek či placaté pokrmy.

Kvalitní české výrobky a produkty si budou moci lidé zakoupit na tradičních farmářských trzích na náměstí 1. máje v sobotu 4. října. Nákupy však zpestří Jablečné slavnosti, při kterých bude k dostání bezpočet odrůd jablek i pokrmů z nich. Ten nejlahodnější bude navíc oceněn. Trhy začínají v osm hodin ráno.

Cesta z jablečných slavností nemusí vést domů, časově totiž navazuje akce v Podkrušnohorském zooparku. Tam se od 12 hodin koná Den zvířat.  Pro návštěvníky je připraven pestrý doprovodný program. Dětská Zoo ožije pohádkami, písničkami, workshopy a kouzelnickým vystoupením. Na statku domácích zvířat předvede své umění sokolník, děti i dospělí vyzkouší svou zručnost při výrobě krušnohorské hračky a inspiraci načerpají při výtvarném workshopu. Organizátoři představí novu atrakci pro děti, spolu s návštěvníky přivítají samici pandy červené, která přijela z Francie, aby zde zplodila potomky.Vzácní hosté, režisér Juraj Jakubisko a Deana Horváthová-Jakubisková, pokřtí čtyřčata rysa karpatského. 

O den později, v neděli 5. října se středem města rozezní zpěv. Bude vycházet z atria knihovny, kde se od tří hodin odpoledne uskuteční závěrečný koncert hudebního festivalu Jirkovský písňovar. Vystoupí umělci z Prahy, Bratislavy i z Chomutova. 

K podzimu neodmyslitelně patří Hubertova jízda. Tou ukončí v sobotu 11. října jezdci sezónu v jezdeckém areálu zooparku. Slavnostní nástup koní a honců začne v jedenáct hodin dopoledne. 

Nezapomenutelný zážitek čeká na návštěvníky 16. října ve tři hodiny odpoledne při Sletu bubeníků. Při třináctém ročníku vystoupí špičkoví hudebníci ze tří kontinentů. Letošní ročník je zaměřen na setkání několika hudebních oblastí. Základ tvoří jako vždy hráči na klasické západní bicí nástroje používané v rockové i ethno hudbě, ty podpoří latinsko-americká rytmika, arabské bubny, indické hudební nástroje či africká rytmika. A ani letos nebude v týmu chybět dívka. Liron Meyuhas pochází z Tel Avivu a její hra, prezentace i zjev jsou vskutku pozoruhodné.

Třetí říjnový víkend bude patřit stromům a přírodě vůbec. Kdo chce podpořit ekologii a životní prostředí, může přijít 18. října v jedenáct hodin dopoledne do zooparku a zasadit tam strom. Také o týden později bude v zooparku živo. Ve skanzenu Stará Ves se totiž budou tvořit placky na všechny způsoby. Nejlepší usmažená nebo uvařená placka bude náležitě oceněna. 

S hlavou vzhůru uvidíte v neděli 26. října návštěvníky areálu Domovinka, a pokud vlastníte cokoli, co se aspoň chvíli udrží ve vzduchu, neváhejte se k nim přidat. Při desátém ročníku Drakiády nebude nouze o fantastické modely draků, letadel, ptačích dravců a čehokoli jiného přivázaného na šňůrce a hrdě držícího svým malým či velkým majitelem. Na této akci jsou totiž vítáni opravdu všichni.

Do konce října mohou lidé navštívit výstavu Mona Lipi a její tygři, při které tři autoři vystaví obrazy a plastiky. Výstava bude mít charitativní účel, část výnosu z prodaných děl věnují autoři na podporu záchrany tygrů sumaterských, outloňů váhavých a dalších ohrožených druhů v rámci podpory projektu Green Life – první české soukromé přírodní rezervace na Sumatře. Tato výstava se koná v galerii Špejchar