e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Investoři mohou žádat vyšší podporu na nová pracovní místa

publikováno: 1.2.2014, kategorie: Zajímavosti, autor: Adéla Tomíčková

Sdílet: facebook twitter google+

Přivést investice do pěti okresů nejvíce postižených nezaměstnaností má nová státní podpora. Investoři, kteří zamíří do Mostu, Bruntálu, Ústí nad Labem, Karviné nebo Chomutova a zažádají o investiční pobídky, dostanou od státu na každé vytvořené pracovní místo 200 tisíc korun, tedy o 150 tisíc korun víc než dosud. Nabídka začíná platit již dnes.

„Jsme přesvědčeni, že je to příležitost, která přitáhne pozornost investorů do regionů, kde je potřeba rozproudit ekonomiku a hlavně vytvořit další pracovní místa. Opatření vyplynulo z jednání pracovní skupiny, která aktuální situaci v Moravskoslezském a potažmo i Ústeckém kraji soustavně řeší,“ řekl k tomu dnes již bývalý ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala.

„Vyšší hmotnou podporu na každé nově vytvořené pracovní místo si mohou nárokovat podniky, které podají svoji žádost o investiční pobídky po 1. únoru 2014,“ pokračuje generální ředitel agentury CzechInvest Marian Piecha. „Týká se to firem z oblasti zpracovatelského průmyslu, technologických center a center strategických služeb,“ zdůrazňuje.

Letos čeká investory v celé České republice ještě jiná významná změna. Od července 2014 začnou platit nová pravidla Evropské komise, která snižují míru veřejné podpory pro velké podniky. V souvislosti s novými pravidly stát připravuje novelu Zákona o investičních pobídkách. Do ní chce zahrnout například snížení odvodu z úhrnu mezd nebo osvobození od daně z nemovitosti. Počítá se také se zjednodušením administrativy.