e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ohnivá Carmen se na plátnech se objeví 1. listopadu

publikováno: 30.10.2014, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Radka Ondráčková

Sdílet: facebook twitter google+

Kdykoli brilantní divadelní a operní režisér Richard Eyre, jehož dílem byla i Figarova svatba z minulého přenosu, nastuduje v Met nějaký kus, je prakticky zárukou, že se tato produkce stane hitem a vydrží na repertoáru po dlouhá léta. Jeho Carmen, poprvé uvedená v roce 2009, se dokonce v novém obsazení vrací na program HD přenosů. Po všemi uznávaném výkonu Eliny Garanči se v sobotu jako Carmen představí gruzínská mezzosopranistka Anita Rachvelishvili.

„Carmen v podání Rachvelishvili je plná žáru a nezkrotnosti. Vládne silným hlasem a do nejjemnějších nuancí jím vykresluje svobodomyslnou ženu odevzdanou osudu i tváří v tvář smrti,“ vyzdvihuje její výkon The Huffington Post. 1. listopadu budou moci její výkon ocenit i diváci ve 27 kinech napříč Českou republikou. Přenos začíná o hodinu dřív než obvykle, již v 17,45 hodin. Vidět ho můžete v kině v Žatci a kině Květen v Teplicích.

„Našli bychom jen velmi málo oper, které se mohou měřit s Carmen v zobrazení vášně, žárlivosti, msty a závěrečné tragédie, za doprovodu strhující a božsky nádherné hudby. Velkolepá inscenace Richarda Eyrea pro Met všem těmto elementům vdechuje život,“ podtrhuje dále Huffington Post výjimečnost této opery a Eyreovy inscenace zvláště. Bez Carmen, jež je v současnosti druhou světově nejinscenovanější operou vůbec, si nelze představit repertoár žádného velkého operního domu. Bizet se přitom kladného přijetí svého veledíla nedožil. Krátce před svou smrtí v mladém věku 36 let sklidil výsměch pařížské kritiky a teprve rok poté Carmen zaznamenala průlomový úspěch ve Vídni. Jen na jevišti Met má tato opera (v rozličných nastudováních) na kontě na tisíc repríz. 

V listopadovém programu došlo k programové změně, jež byla ohlášena již v červnu: přenos Adamsovy opery Smrt Klinghoffera, plánovaný na 15. listopadu, byl zrušen a nahrazen Lazebníkem sevillským. Na oblíbenou Rossiniho komickou operu se mohou diváci těšit v sobotu 22. listopadu.