e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Docela velké divadlo na mezinárodním festivalu

publikováno: 29.7.2011, kategorie: Divadlo a film, autor: Jana Galinová

Sdílet: facebook twitter google+

Docela velké divadlo se zúčastnilo 25. ročníku mezinárodního divadelního festivalu v rakouském Linzi s inscenací Šípková Růženka. Festival Pflasterspektakel, který se koná každý rok, přiláká na pět dní do města na Dunaji tisíce milovníků divadelního umění. Diváci se sjíždějí nejen z celého Rakouska, ale i z okolních zemí.

Umělci ale přijíždějí z celého světa. Může jich být ale maximálně 600, tedy cca 100 souborů. Poprvé jsme v Linzi hostovali v roce 2005 s operou Carmen a festival nás okouzlil. Město platí umělcům veškerou dopravu, ubytování a snídaně, a diváci je pak odměňují na místě podle toho, jak se jim produkce líbí, a nebo podle toho, nakolik jsou spořiví. Ačkoliv je zájemců z řad divadel každý rok více než tisíc, hned v roce 2006 jsme dostali další pozvání a hráli v Linzi Labutí jezero.

V letošním roce jsme na festival přihlásili hudební inscenaci na motivy Čajkovského baletu Šípková Růženka, kterou hrajeme i v německém jazyce a hostovali jsme tak v Linzi potřetí. Spolu s umělci z USA, Austrálie, Mexika, Kanady, Peru, Argentiny, Uruguaje, Japonska, Vietnamu, Číny a ze všech zemí Evropy. Z Čech se, kromě nás, zúčastnila festivalu hudební skupina Marw.

Tentokrát nás ale Linz nepřivítal jako vždycky krásným počasím, ale vytrvalým lijákem, který se jen občas změnil na drobný déšť. Ale divákům to nevadilo a tak jsme nakonec odehráli všech šest naplánovaných představení. Nejsme pouliční divadlo, a proto vždycky hrajeme v jednom z místních dvorů v Landhausu u Keplerovy kašny. Baletní koberec, na kterém Šípkovou Růženku hrajeme, se díky dešti stal nebezpečným kluzištěm, ale až na tři hrozivě vypadající pády se nikomu nic nestalo. Příjemné bylo i neformální přijetí starostou města Linze, který s námi musel pózovat pro fotografy, ale díky jeho smyslu pro humor se z nepříjemné procedury stala zábavná chvilka.

V době, kdy bojujeme doma o každou korunu a přitom čteme, že se nám stát rozhodl ještě zvýšit daně, je otevřený, přátelský a velkorysý přístup kulturního města na Dunaji pohlazením po duši.

Mgr. Jana Galinová
Docela velké divadlo Litvínov