e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na tento víkend – 23. až 25. srpna

publikováno: 21.8.2013, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Prázdniny se blíží se konci, tak si pojďte tento předposlední srpnový víkend užít s akcemi, které jsme pro vás vybrali. Kdo má rád slavnosti, zamíří tento víkend do Kadaně na Císařský den, zábava tam bude ale i v klidnější nedělní odpoledne. Zdatní sportovci mohou poměřit síly na Krušnoborci, milovníkům country nabízíme hned dva festivaly a příznivci tance by neměli chybět v Klášterci nad Ohří.

Vyjížďka pro Matýska
Přátelé jedné stopy pořádají První vyjížďku pro Matýska v Droužkovicích na Chomutovsku v sobotu 24. srpna. Výtěžek sbírky je určen pro chlapce se svalovou dystrofií Duchenne. Start vyjížďky je ve 13,30 hodin od restaurace U Camprů, v 15,00 hodin je start rockové jízdy, v níž účinkují Whispering of Soul, Vopruz gengu jablečnýho knedlíkum, Noire Volters, Blues Jim, dále ohnivá show Filipa Stejného a exhibice bojového umění. Informace o sbírce lze získat na http://www.maskaszk.cz/konto-matysek/.

Tanec na konci léta
Síla, rafinovanost, emoce a „x" jako nekonečně mnoho možností. To je skryto v názvu Siraex 2013 - Festivalu současného tance s mezinárodní účastí, který vrcholí v Klášterci nad Ohří. Ve čtvrtek 22. srpna se na nádvoří zámku představí nejlepší neprofesionální soubory ČR. V pátek 23. srpna od 20,00 hodin se koná Gala večer, při němž budou předány ceny včetně hlasování diváků.

Císařský den
Největší městské slavnosti v Kadani – Císařský den – se budou konat v sobotu 24. srpna na několika místech města. Do Kadaně opět dorazí císařský průvod, uvidíte stánky s řemeslníky, kejklíře, rytířský turnaj a ohňostroj. Podrobnosti najdete v dnešním článku v rubrice Volný čas.

Léto u Františkánů
Program bude v Kadani pokračovat i v neděli v rámci Františkánského kulturního léta. Od 14,00 hodin zahraje na malém podiu u Konírny ve Františkánské zahradě Brass Band - oblíbená kapela hrající ortodoxní dixieland, nebo-li neworleánský jazz, jak se hrával ve 20. a 30. letech v kolébce jazzu. Od 16,00 hodin pak na velkém podiu mohou děti vidět Kocoura modroočko - výpravnou muzikálovou pohádku s písničkami Marka Ebena v provedení divadla Mladá scéna z Ústí nad Labem.

Vejprty tour
Pátý ročník závodů na horských kolech dětí a dospělých se koná ve Vejprtech v Krušných horách v sobotu 24. srpna. Start nejmladší kategorie je v 10,00 hodin, hlavní závod poháru Peruna začíná ve 13,00 hodin. Prezence vždy půl hodiny před závodem, startovné pro dospělé 100 Kč, děti zdarma. Připraven bude i doprovodný program.

Žatecká premiéra
Nový film Požírači lekníků divadelního spolku Opera Žatec bude mít v pátek 23. srpna v letním kině v Žatci světovou premiéru. Fim doplní koncert kapely Furt Rovně a víc si o něm můžete přečíst v článku.

Country festivaly
V chomutovské městské knihovně (SKKS Chomutov) bude znít v neděli 25. srpna country, bluegrass a trampská hudba. Od 14,00 hodin se na podiu vystřídají Album, Révaband, Zfleku, Makovec, Pardálové a Knírači a skupina country tanců Medovina.
Další country festival se koná na mostecké Matyldě. Zde také od 14,00 hodin zahrají   Pavlína Jíšová, Penál, Borel, Karolína, Pomezí, Sosna, Žíža band.

Noční prohlídka kláštera
V pátek 23. srpna od 21,00 hodin se v Cisterciáckém klášteře v Oseku uskuteční netradiční Noční prohlídka s průvodcem. Uvidíte celý kostel osvětlený pouze svitem svíček a celý výklad průvodce bude obohacen také o spoustu zajímavostí. Kapacita návštěvníků je omezená, proto je rezervace místa nutná v ITC Osek.

Krušnoborec
Horský areál Klíny v Krušných horách na Litvínovsku bude o víkendu hostitelem dalšího závodu horských kol. Tentokrát čeká závodníky soutěž o Krušnoborce na trati dlouhé 42 km s převýšením 1600 metrů. Zúčastnit se mohou ale také běžci. Více se o akci dozvíte v článku Krušnoborec 2013: horami na kolech a v běhu.

Lněné trhy
Tentokrát vás pozvánka k sousedům zavede do kraje Horní Lužice, kde se na zámku Rammenau konají tradiční hornolužické Lněné trhy se spoustou řemeslníků a umělců. Otevřeno bude v sobotu i neděli od 10,00 do 18,00 hodin. Trhy jsou obohaceny doprovodným kulturním programem, zábavnými pořady, koncerty, výtvarnými dílnami a atrakcemi pro děti. Celodenní vstupenka stojí 10 EUR, do 7 let zdarma, starší děti 2 EUR. Zámek najdete u města Bischofswerda nedaleko dálnice z Drážďan do Budyšína (Bautzen), použít můžete také hraniční přechod Dolní Poustevna. Z Bischofswerdy jezdí na zámek kyvadlový autobus.