e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kraj pokřtí knihu o kandidátech seznamu UNESCO

publikováno: 7.12.2015, kategorie: Turistika, autor: Libuše Novotná Pokorná

Sdílet: facebook twitter google+

'Ústecký kraj na cestě ke světovému dědictví' zní název nové knihy, kterou její autoři pokřtí ve středu 9. prosince v Galerii Sladovna v Žatci. Publikace seznámí čtenáře se čtyřmi unikátními lokalitami Ústeckého kraje, které usilují o zápis na seznam Světového dědictví UNESCO.

Žatecká Galerie, kde křest proběhne, sloužila do 70. let 18. století jako obecní sladovna a patří také k jednomu ze čtyř kandidátů Ústeckého kraje, přesněji ke komplexu chmelařských technických památek města Žatce. Na seznamu míst, která by si zasloužila být zapsána mezi nejvýznamnějšími světovými památkami, je také terezínský pevnostní systém, vystavěný na konci 18. století a Česko-saské Švýcarsko. Zatím nejdelší cestu k nominaci urazila Hornická kulturní krajina Krušnohoří, kde společně o zápis usiluje česká i německá strana. Kniha obsahuje nejen zajímavé texty o těchto lokalitách, ale i celou řadu profesionálních fotografií, které dokládají jedinečnost míst. Knihu vydává odbor kultury Krajského úřadu Ústeckého kraje v rámci oslav 15. výročí kraje.

„Součástí křtu knihy bude i slavnostní předání certifikátů novým držitelům značky „Poohří regionální produkt ®“, kterou od letošního roku Destinační agentura Dolní Poohří certifikuje originální výrobky, služby a zážitky z okolí řeky Ohře,“ říká ředitelka agentury Libuše Novotná Pokorná. Křest a slavnostní předání začínají v 15,00 hodin.