e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Čas masopustních veselic vyvrcholí o víkendu

publikováno: 7.2.2024, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Únor je tradičním časem masopustů, průvodů masek a oslav před velikonočním půstem. Podle tradic vrcholí na masopustní úterý, které letos připadá na 13. února. Kam vyrazit na oslavy v příštích dnech?

V sobotu 10. února pořádá Masopust Spolek veselý venkov v Červeném Újezdě na Bílinsku. Program začne ve 13,00 hodin a vystoupí folklórní soubor Jarošovci, Podřipský harmonikář a bílinští Baráčníci. Čeká vás obchůzka, utopení Bakchuse, rozloučení s Basou, muzika, tanec i masopustní dobroty.

Ve stejný den se koná v Kadani C.K. Masopust, a to od 10,00 do 16,00 hodin na Mírovém náměstí. Vystoupí tam řada kapel, například Motovidlo, Brass Band a Švejk Šraml Brass Band. Průvod se Švejkem dorazí na náměstí ve 13,15 hodin, kde starosta předá maskám vládu nad městem, a poté se průvod vydá k řece Ohři utopit Moranu. V prodeji budou masopustní dobroty.

Šestý ročník Ústeckého masopustu se koná také v sobotu 10. února. Sraz účastníků průvodu je v 11,00 hodin u Domu kultury, odkud se veselý průvod vydá na Lidické náměstí. Tam bude už od 10,00 hodin probíhat prodej zabijačkových specialit a řada soutěží - třeba o nejlepší jitrnici, v pojídání chleba se sádlem nebo dílny pro děti.

Masopust v Duchcově se koná v neděli 11. února. Průvod začíná ve 14,00 hodin na parkovišti v ulici Sadová, projde ulicemi Smetanova, Družby, Vrchlického, V Domkách, Horská cesta, Masarykova. Zakončen bude na nám. Republiky, kde pro návštěvníky budou připraveny zabijačkové hody a program plný zábavy a soutěží. Celým programem provede Ansámbl Bezevšeho.

Město Bílina přichystalo masopustní veselí na úterý 13. února, kdy Masopust vrcholí. Program se bude odehrávat od 9,00 do 17,00 hodin na náměstí. Vystoupí Panoptikum Maxe Fische a Pohřední bratrstvo Jefraima Kadiše. V rámci akce je také vyhlášená soutěž o nejlepší bábovku. Dopolední program je určen primárně školám a školkám, odpoledne pak pro širokou veřejnost.

Masopustní veselice pro děti i dospělé s divadlem a hudbou se chystá také na úterý 13. února na Mírovém náměstí v Lounech. Ze škol a škole vyrazí na náměstí průvody dětí a program tam vypukne v 9,30 hodin. V programu vystoupí Divadlo 100 opic. Lounská knihovna však připravila v rámci masopustu akcí víc, například v pátek 9. února se od 10,00 hodin koná v knihovně masopustní kreativní dílna, další tvoření pro rodiče s dětmi pak proběhne v Klubovně Luna v pondělí 12. února od 13,30 do 17,30 hodin. V sobotu 11. února se v knihovně koná soutěž o nejlepší polévku aneb Masopustní vaření.

Regionální muzeum v Žatci připravilo pro děti na dny od 13. do 15. února masopustní dílničky ve Staré papírně. Otevřeno bude od 9,00 do 17,00 hodin.

Masopust je období oslav, zabijaček a hodování mezi svátkem Tří králů a začátkem velikonočního půstu. Masopustní úterý, kterým tyto svátky končí, letos připadá na 13. února. Popeleční středou pak začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi a žádné masopustní oslavy by se už neměly konat.