e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Řidič paní Daisy se vrací na mostecká prkna

publikováno: 4.1.2017, kategorie: Divadlo a film, autor: Michal Pětík

Sdílet: facebook twitter google+

Slavná hra o stárnutí, složitém sbližování dvou svébytných osobností, samotě i tvrdohlavosti se vrací po téměř roční přestávce na mostecké jeviště. Inscenace Řidič paní Daisy vyhrála cenu diváka za rok 2015 a nyní bude uvedena v sobotu 7. ledna s novým hereckým obsazením.

Bezmála po roce se na jeviště Komorní scény vrací Pulitzerovou cenou ověnčený příběh Daisy Werthanové a jejího černošského řidiče Hoka. Autor hry, Alfred Uhry, pochází z Atlanty v Georgii a v jeho dílech se vytrvale opakují témata rasové problematiky a ostrakizace člověka na základě barvy pleti či náboženského vyznání. A právě v těchto časech, dokonce možná intenzivněji než před rokem, musí poselství jeho textů (především tzv. Atlantské trilogie) zaznít ve veřejném prostoru. Ovšem v Uhryho poetické komedii sledujeme rovněž vyprávění o věcech jaksi obecnějších, stojících mimo politiku či veřejné mínění, hru o složitém sbližování dvou rozdílných osudů, hru o stárnutí, samotě a tvrdohlavosti.

V původní inscenaci Jakuba Korčáka diváci mohli přihlížet jedinečnému hereckému partnerství Reginy Razovové a Stanislava Oubrama. Ten však k naší lítosti divadlo i svět vezdejší opustil a role řidiče Hoka se proto statečně a se ctí zhostil mosteckým divákům známý herec Zdeněk Košata. Hru Řidič paní Daisy s Reginou Razovovou, Zdeňkem Košatou a Marcelem Rošetzkým můžete vidět poprvé 7. ledna v 19,00 hodin na Komorní scéně Městského divadla v Mostě. Nejbližší reprízy se uskuteční 14. a 20. ledna.

Na fotografii původní obsazení s Reginovou Razovovou a Stanislavem Oubramem.