e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na Švestkovou dráhu se za rok vrátí celotýdenní provoz vlaků

publikováno: 31.12.2018, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Ústecký kraj uzavřel smlouvu s železničním dopravcem AŽD Praha na provozování dopravy na lince Most – Lovosice – Litoměřice. Po více než deseti letech se tak vrátí na Švestkovou dráhu denní provoz. Počkat si však obyvatelé budou muset až do prosince příštího roku. Smlouva je uzavřená na deset let.

„Pro naši firmu je obnova plného provozu velkou výzvou. Rádi nabídneme cestujícím ve vlaku řadu dalších doplňkových služeb,“ řekl při podpisu generální ředitel AŽD Zdeněk Chrdle. Kraj plánuje také informační kampaň, aby se lidé o denním provozu trati včas dozvěděli a začali ji znovu využívat. Bude na ní platit tarif DÚK.

Ještě předtím plánuje AŽD Praha jako dopravce a vlastník dráhy provést další modernizace a zvýšení rychlosti tratě, dále zvýšení některých nástupišť, aby nástup do nízkopodlažních vlaků byl skutečně jednoduchý. 

"Dopravu zajistí modernizované nízkopodlažní jednotky Regiosprinter, které budou mj. upraveny do zelených barev Dopravy Ústeckého kraje. Vlaky pojedou z Mostu do Lovosic a Litoměřic každé dvě hodiny, mezi Třebívlicemi a Litoměřicemi bude provoz posílen na poloviční, tj. hodinový interval," informovala mluvčí kraje Magdalena Fraňková.

Provoz vlaků na trati Most – Lovosice skončil na konci roku 2007, v roce 2016 trať od státu koupila AŽD Praha, která ji zmodernizovala a obnovila víkendový provoz.

Foto: AŽD Praha.