e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lucemburskou výstavu v Teplicích ozdobí další koruna - svatováclavská

publikováno: 31.10.2016, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Po zářijovém vystavení kopie císařské koruny, kterou byl korunován císařem Karel IV., ozdobí výstavu Severozápadní Čechy za vlády Lucemburků další klenot. Od úterý 1. do neděle 6. listopadu bude na teplickém zámku vystavena kopie Svatováclavské koruny, nejstarší části českých korunovačních klenotů.

Výstava, přibližující umění na severu Čech za vlády rodu Lucemburků, tedy i Karla IV., byla prodloužena do 13. listopadu. Její součástí se na několik dní stane česká královská koruna, za níž vděčíme Karlu IV.

Koruna svatého Václava je jako česká královská koruna nejstarší a nejvýznamnější součástí českých korunovačních klenotů. Je zasvěcena svatému Václavovi a spolu s korunovačním žezlem a jablkem je uchovávaná v tzv. korunní komoře nad svatováclavskou kaplí katedrály svatého Víta, Václava a Vojtěcha v Praze. Vystavována je jen výjimečně, a to při významných státních událostech.

Korunu nechal zhotovit v roce 1346 ještě za života svého otce Jana následník českého trůnu, nám dnes známý jako Karel IV. Ten byl také prvním, kdo s ní byl korunován. Měla posvátný charakter a spočívat měla na lebce svatého Václava v pražském chrámu. Posledním králem korunovaným touto korunou byl Ferdinand V. Habsbursko-Lotrinský. 

Koruna je osazena 96 safíry, rubíny, spinely a smaragdy a 20 perlami, její posvátný charakter umocňovala skutečnost, že se jednalo o korunu relikviářovou. Původně byl totiž do křížku na jejím vrcholu zasazen údajný trn z Kristovy trnové koruny. Český král tak byl symbolicky korunován stejnou korunou jako samotný Kristus.

Výstava i korunu si můžete přijít prohlédnout do 6. listopadu od úterý do pátku od 12,00 do 17,00 hodin, o víkendu pak od 10,00 do 12,00 hodin a od 13,00 do 17,00 hodin. Vstupné je 30 Kč, děti 20 Kč, rodinná vstupenka 70 Kč.

Již v září ojedinělou výstavu v jízdárně teplického zámku doplnilo vystavení kopie koruny, kterou byl roku 1355 korunován císařem Karel IV. a pro niž také vystavěl hrad Karlštejn.