e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Výstava fotografií z roku 1968 míří do Ústí nad Labem

publikováno: 31.10.2011, kategorie: Výstavy, autor: Petr Buček

Sdílet: facebook twitter google+

Rakouské kulturní fórum v Praze představí publiku v Ústí nad Labem fotografie Franze Goësse. Výstava Franz Goëss: Praha 1968 začíná v úterý 1. listopadu. Až do ledna si můžete prohlédnout snímky z bouřlivého roku 1968 v Praze, ale také Bratislavě.

Rakouský fotoreportér Franz Goëss byl v roce 1968 v bývalé ČSSR jako korespondent francouzského časopisu Paris Match pro východní Evropu. Ve svých fotoreportážích zachytil reformní snahy v Praze a Bratislavě od samých počátků až po jejich ztroskotání vstupem vojenských sil Varšavské smlouvy.
Franz Goëss pracoval již v roce 1956 pro Paris Match v Budapešti. V Rakousku se stal známějším jako fotograf během prvních roků působení v deníku Kronenzeitung a později díky svým televizním dokumentům.
Stejná výstava, která nyní míří do Ústí nad Labem, se už dříve představila v budově Rakouského kulturního fóra v Praze, záštitu nad ní převzal ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg. Poté byla k vidění v Brně, Znojmě, Chomutově, Havlíčkově Brodě nebo Opavě.
Místem konání výstavy je Pedagogická fakulta Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (ulice České mládeže 8). Výstava potrvá do 6. ledna 2012 a bude přístupná denně od 8,00 do 18,00 hodin.

Foto: Reprodukce z výstavy, Václavské náměstí, 22. srpna, autor Franz Goëss.