e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostecké ulice v pátek oživí spanilá jízda šestitunových speciálů

publikováno: 31.8.2017, kategorie: Sport, autor: Jan Foukal

Sdílet: facebook twitter google+

Obyvatelům a návštěvníkům Mostu se v pátečním pozdním odpoledni představí aktéři evropského šampionátu okruhových tahačů European Truck Racing Championship, který o víkendu pod názvem Czech Truck Prix hostí místní autodrom. Hlavní závod pak začne v sobotu 2. září a doprovodí ho The Most Truck Festival.

Jezdci v ulicích města zblízka představí zájemcům své šestitunové speciály, defilé zakončí krátce po páté hodině na 1. náměstí. Následovat bude zhruba hodinový zábavní program, poté se respekt budící stroje vrátí do areálu autodromu. Jezdce přivítá generální ředitel společnosti Autodrom Most Jiří Volovecký. Připravený je také krátký program s hudební produkcí a následné rozhovory a autogramiáda závodníků. „Lidé, kteří na náměstí dorazí, mohou mimo jiné soutěžit o vstupenky na závodní víkend. Prohlédnou si i jednotlivé tahače. Z jezdců nebude chybět Adam Lacko, David Vršecký, Jochen Hahn, Norbert Kiss či Steffi Halm, jež patří k absolutní špičce startovního pole,“ upřesnila eventová manažerka autodromu Tereza Zajíčková.

Spanilá jízda provázela v uplynulých letech právě jen závody Czech Truck Prix, postupně se ale stává součástí všech podniků, které společnost Autodrom Most pořádá. Při letošní jubilejní Czech Truck Prix bude mít premiéru The Most Truck Festival. Cílí na dopravní a spediční firmy, truckery, milovníky kamionů. Přehlídka ale nabídne spoustu zábavy každému návštěvníkovi autodromu napříč generacemi, například Monster Truck Show, jedinečné představení, při němž terénní auta namontovaná na podvozky s obřími pneumatikami drtí koly osobní auta, jako by to byly plechovky sardinek. Adrenalinový zážitek znásobí i honičky v autech, salta, projíždění ohněm, jízda po dvou kolech či smyky.

Dále si diváci mohou objednat taxijízdy v upravených speciálech – rally taxi, sport taxi, drift taxi, off-road taxi, a to včetně jízdy v bojovém vozidle pěchoty (BVP), nebo vyhlídkový let vrtulníkem. Uvidí také krásné a sympatické dívky se vztahem k motoristickému sportu při semifinále celoroční soutěže Miss Grid a mnoho dalšího. Mohou se zúčastnit tiskové konference s jezdci po skončení jednotlivých závodů, v přestávce zhlédnout kaskadérskou show nebo závod na cílové rovince s vybranými speciály různých druhů a typů. Pořadatel nezapomněl ani na nejmenší návštěvníky. Čeká je spousta zábavy, her, soutěží na dětském dopravním hřišti, a to včetně skákacího hradu. 

Jezdci evropského šampionátu okruhových tahačů FIA ETRC se vrátili na okruhy po prázdninové přestávce o uplynulém víkendu. Na maďarském Hungaroringu sbíral vavříny jezdec roudnického týmu Buggyra Adam Lacko, který zvítězil ve třech ze čtyř závodů. Své průběžné vedení v šampionátu tak navýšil na rozdíl 58 bodů před Norbertem Kissem a Jochenem Hahnem, kteří se se shodným počtem bodů zatím dělí o stříbrnou a bronzovou příčku. Adam věří, že domácí prostředí v Mostě se skvělými fanoušky v ochozech mu přinese štěstí a udělá další důležitý krok k vysněnému titulu mistra Evropy. V Maďarsku navíc poprvé v letošní sezoně stanul na bedně i Lackův stájový kolega David Vršecký, který tak pomohl Buggyře upevnit před závěrečnými třemi podniky sezony vedení i v hodnocení týmů.

Po soubojích na mosteckém autodromu čeká jezdce ještě 16. a 17. září belgický Zolder a o týden později proslulý okruh Le Mans ve Francii. Sezonu završí 8. a 9. října na oválu ve španělské Jaramě.