e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Městské oslavy v Bílině se vrací do centra města

publikováno: 31.8.2015, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Karel Schön

Sdílet: facebook twitter google+

V sobotu 5. září proběhne v Bílině Den horníků. Městské oslavy se vrací zpět do centra města a program bude probíhat na Mírovém náměstí. Inspirovány budou stoletím páry a vynálezů a chybět v nich nebude průvod s hornickou kapelou.

K přesunu oslav z lázeňského areálu zpět na Mírové náměstí vedlo město Bílina několik důvodů. "Prvním z nich bylo, že v lázeňském areálu se koná každoroční květnový jarmark. Ten bývá hojně navštěvován nejen občany Bíliny a i lidmi z okolních měst. Jeho program je pestrý a vyvážený. Tím, že se v areálu lázeňského parku po několik let konaly i zářijové oslavy Dne horníků, jejichž program nebyl natolik bohatý, se mezi lidmi ve městě vžilo, že se jedná o další „jarmark“ v menším a „chudším“ podání. Den horníků nebyl tolik navštěvován a nám to přišlo škoda. Nechceme v Bílině dělat dva jarmarky – jarní a podzimní, ale dvě různé a na sobě nezávislé akce. Každou s jiným duchem, programem i cílem. Druhým důvodem pak bylo to, že máme snahu oživit náměstí a okolí a s tím i kulturní život v centru města. Slavnosti Dne horníků chceme směřovat spíše historicky a tematicky než jarmarečně, chceme využít spolupráci s místními organizacemi, církví, ale i velkými firmami a zaměstnavateli nejen v oblasti hornictví. Inspirací pro letošní rok je zejména století páry a největších vynálezů," říká místostarostka města Bílina Zuzana Bařtipánová. 

Letošní program městských oslav je pestrý a každý by si měl v něm najít to své. Pro děti i dospělé připravuje KC Kaskáda, Historický spolek Bíliny i Obec baráčníků a další partneři pestrý program soutěží a her, koncerty, divadelní představení, výstavu spojenou s hornictvím a geologií okolí města. 

"Bude připravena například autogramiáda knihy Historie a budoucnost hornictví na Bílinsku a Duchcovsku pana Zdeňka Dvořáka, geologa Severočeských dolů. Budeme moc rádi, když se lidé zapojí již do slavnostního průvodu v čele s hornickou kapelou a císařem Kamínkem, který bude vycházet od pivovaru v sobotu 5. září v 9,45 hodin nebo začnou svůj den již v 9,00  hodin na mši za Svatou Barboru v kostele na Mírovém náměstí. Na všechny se budeme těšit na Mírovém náměstí od 10,00 hodin, kdy budou městské slavnosti Dne horníků oficiálně zahájeny," dodává místostarostka Zuzana Bařtipánová.