e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 2. až 4. srpna

publikováno: 31.7.2019, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

První srpnový víkend bude ve znamení hudebních festivalů a poutí. Pozveme vás na legendární Povaleč nebo Budyňského poutníka i menší festivaly a poutě v Lubenci, Spořicích či Svahové a přidáme i slavnosti vína a piva.

Rytířské slavnosti
Zámek Stekník u Žatce ožije v sobotu 3. srpna rytířskými slavnostmi, které připomenou 630. výročí první písemné zmínky o obci Stekník. Pro návštěvníky je připravený bohatý program s šermíři, komentovanými prohlídkami, hudbou i otevřením nové výstavy. Podrobnosti programu, který začíná v 10,00 hodin najdete v článku Zámek Stekník ožije rytířskými slavnostmi.

Noční prohlídky
Dalším zámkem, který si na víkend přichystal mimořádný program, je Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku. V sobotu večer se tam konají noční prohlídky, inspirované aktuální výstavou Dracula a ti druzí. Půjde tedy o pěkně strašidelný večer, který začíná první prohlídkou ve 20,00 hodin a pokračuje až do půlnoci. Vstupenky stojí 100 Kč pro dospělé a 70 Kč pro děti. Pořadatelé ale upozorňují, že akce není vhodná pro děti do 12 let.

Pouťový víkend
V Telcích u Loun budou slavit o víkendu pouť. V sobotu ráno začíná na hřišti fotbalový turnaj a večer bude taneční zábava. V neděli od 10,00 hodin pak nohejbalový turnaj a od 14,00 hodin hrají Rodáci. Samozřejmě nebudou chybět pouťové atrakce a stánky.

Monument/um na Horním Hradě
4 výjimečná představení - 4 výjimečná místa. To je projekt Monument/um, který bude mít svou druhou zastávku na Horním Hradě u Stráže nad Ohří tuto sobotu 3. srpna. Stojí za ním zpěvačka a skladatelka Lenka Dusilová a VJ Aeldryn. Podrobnosti v článku Na Horní Hrad dorazí unikátní projekt Lenky Dusilové Monument/um.

Vavřinecká pouť
Pouť svatého Vavřince slaví obec Lubenec. V sobotu je dopoledne na programu turnaj v malé kopané, odpoledne zahraje dechovka, Martin Maxa, Vlasta Horváth s kapelou a Michal Šindelář s kapelou, od 14,00 hodin je pro děti připravena pohádka. Večer se můžete pobavit na taneční zábavě. V neděli se pak od 10,00 hodin koná soutěž v požárním sportu. Děti se pobaví na atrakcích.

Výstup na věž
V pátek večer můžete vystoupat na věž kostela svatého Mikuláše v Lounech a rozhlédnout se po setmělém městě a okolí. Věž bude otevřena od 19,30 do 21,30 hodin.

Letní kino na zámku
K letním kinům v Žatci, Klášterci nad Ohří, Litvínově či Duchcově se tento víkend přidávají také Teplice. Místo zavřeného letního kina se ale bude promítat na nádvoří teplického zámku. V pátek večer promítání zahajuje hudební vystoupení skupiny Monokl v 19,15 hodin, následuje komedie Po čem muži touží. Celý program v Kalendáři akcí.  

Žatec žije hudbou 
Žatecký okrašlovací spolek zpříjemní obyvatelům i návštěvníkům Žatce nedělní večer 4. srpna koncertem na náměstí Svobody. Od 19,00 hodin zazní slavné světové filmové melodie. Hrát bude Cimbálová muzika Milana Broučka, zpívat Vlaďka Bauerová a zahraje skotský dudácký band Rebel Pipers. Vstupné je dobrovolné.

Venkovní knihovna
Na Nábřeží Maxipsa Fíka v Kadani opět rozbije svůj stan knihovna. V pátek a sobotu 2. a 3. srpna se otevře v rámci programu Města čtou venkovní knihovna a čítárna. U Splitu otevřeno bude v pátek od 15,00 do 18,00 hodin, v sobotu již od 10,00 hodin. Můžete si vychutnat občerstvení, přečíst si knihu nebo noviny či se zapojit do kreativní dílen. 

HájovnaFest
Ve Svahové v Krušných horách na Chomutovsku se v sobotu 3. srpna koná třetí ročník festivalu, na němž zahrají: Karel Malcovský, Fabián Berka, Horst Adler Kapelle, Jana Nováková, Album Bluegrass Band, Lucie Matoušková a Jakub Reš. Vstupné 70 Kč, děti 50 Kč, začátek v 18,00 hodin.

Valdštejnské slavnosti
Nejen v Litvínově si připomínají Valdštejny. Historické slavnosti se konají v sobotu 3. srpna v Lovosicích. Začínají ve 13,00 hodin a těšit se můžete na velký historický průvod městem, šermířské souboje, historické stánky a tržiště, soutěže pro malé i velké a hudbu, jejímž vrcholem bude kapela České srdce. Vstup zdarma.

Festival Povaleč
Zámek ve Valči na okraji Doupovských hor hostí celý víkend festival Povaleč. Kombinuje hudbu mnoha žánrů, divadlo, filmy, výstavy i workshopy a sitespecific projekty. Pestrý program začíná už ve čtvrtek 1. srpna a pokračuje do nedělního rána. Podrobnosti na webu www.povalec.cz. Minimální doporučené vstupné je 350 Kč.

Festival Spořice
Další hudební festival hostí Spořice na Chomutovsku, a to v sobotu 3. srpna. Startuje v 15,00 hodin na místním koupališti. Hrát budou kapely Maruška je pryč, Kohout plaší smrt, Potěr, Metallica Revival Beroun, Fast Food Orchestra a před půlnocí Buty. Cena v předprodeji na obecním úřadě Spořice 230 Kč, na místě 300 Kč.

Budyňský poutník
Příznivci folk, country a bluegrass najdou tento víkend svůj cíl v Budyni nad Ohří, kde se koná již 25. ročník festivalu Budyňský poutník. Hudební maratón startuje v pátek 2. srpna v 18,00 hodin, v sobotu se bude hrát od 12,00 hodin a v neděli se ještě od 15,00 hodin koná módní přehlídka ve stylu 1. republiky, promenádní koncert a výstava veteránů. Kdo bude hrát? Třeba Poutníci, Pacifik, Pavel Dobeš, Jindra Kejak, Cop, Schovanky, Taxmeni a mnoho dalších. Víkendové vstupné je 400 Kč. Další informace na www.budynsky-poutnik.cz.

Sokolovské slavnosti vína
Víno z vybraných rodinných i větších moravských vinařství budete mít možnost ochutnat na Sokolovských slavnostech vína, které se budou konat v sobotu 3. srpna od 14,00 do 21,00 hodin v Sokolovském zámku. Zároveň bude v Sokolově probíhat již tradiční setkání automobilových veteránů. 

Pivní slavnosti
Dáváte přednost pivu? Pak se vydejte do nedalekého Ostrova na 1. pivní slavnost Ostrovského pivovaru Rudohor. Koná se 3. srpna od 12,00 hodin v areálu nad ČS Medos. Kromě piv můžete ochutnávat i další výrobky jako uzeniny a sýry a pobavit se u vystoupení kapel. Od 14,30 hodin je připravena dětská show. Vstupné v předprodeji 100 Kč, na místě 150 Kč, děti a senioři zdarma.

Další tipy včetně programů letních kin můžete vyhledávat prostřednictvím Kalendáře akcí.

Foto: Festival Povaleč.