e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Prožijte den s Germány a římskými kupci

publikováno: 31.5.2023, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V chomutovském muzeu se otevírá nová expozice archeologie a při té příležitost jste zváni do života našich předků před více než 2000 lety. V sobotu 3. června rozloží před muzeem svůj tábor Germáni.

Obnovená stálá expozice Oblastního muzea v Chomutově Pohledy do pravěku se otevře v sobotu v 10,00 hodin. Mapuje pravěký vývoj Chomutovska a Kadaňska od neolitu po dobu římskou. Návštěvníci si mohou prohlédnout na 700 předmětů, mezi nimi přes 200 celých keramických nádob, kamenné nástroje a zbraně, bronzové ozdoby nebo exkluzivní výrobky importované z římských provincií.

Zároveň mohou návštěvníci od 10,00 do 16,00 hodin před hlavní budovou muzea v Palackého ulici strávit den s Germány a seznámit se s jejich životem před dvěma tisíci lety. Germánští válečníci zde předvedou svou výzbroj a germánské ženy ukázky řemesla. Římský kupec ukáže luxusní výrobky dovážené do barbarské Germánie a přiblíží antickou kuchyni. Návštěvníci si budou moci sami umlít mouku na kamenném žernovu, upéct chlebové hady a ochutnat pravou antickou stravu. Součástí dne v pravěku jsou také dvě módní přehlídky, věnované germánskému a římskému antickému oděvu, které budou začínat v 11,00 a 14,00 hodin. Vstup do osady i muzea bude tento den zdarma.

Foto: Projekt Marobudum, Petr Prouza.