e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatecká galerie otevírá expozice sladovnictví a filmu

publikováno: 31.5.2019, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

V historické budově renesanční sladovny v Žatci, která se proměnila v galerii, se tento týden znovu otevírají expozice sladovnictví a filmu. Kromě toho si můžete v historické budově na Masarykově ulici prohlédnout stálou interaktivní výstavu o výrobě tužek včetně unikátní sbírky historických a raritních tužek.

Expozice sladovnictví je umístěna v přízemí Galerie Sladovna, která je součástí komplexu chmelařských památek Chrámu chmele a piva. Nabízí pohled do historie sladování v 16. století, ukazuje i vzorky sladů. Část expozice je věnována i historii tohoto domu z druhé poloviny 16. století, který sloužil jako sladovna a později i městská sýpka až do roku 1775. V 19. století v něm byla výrobna barev a laků, což dokládá i název firmy Ferd. Jos. Jacob na štítu. Expozice je otevřena od 28. května.

V sobotu 1. června se pak znovu otevře také výstava Žatec ve filmu, která mapuje pestré filmy a seriály, natáčené ve městě a okolí. Díky filmové mapě můžete navštívit reálná místa natáčení.

Kromě expozice sladovnictví nabízí také stálou interaktivní výstavu Tvořím s NeObyčejnou tužkou, která seznamuje s vývojem písma a psacího náčiní, s historií rodu Hardtmuthů a nabízí sbírku historických a raritních tužek sběratele Emanuela Petráně.

Sladovna je otevřena je od úterý do neděle od 10,00 do 17,00 hodin. Aktuálně je do 13. června přístupná též výstava Město žáků výtvarného oboru ZUŠ Žatec.