e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jubilejní Beethoven: Kubelíkovo trio hraje Beethovena

publikováno: 31.5.2019, kategorie: Hudba, autor: Magdalena Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Beethovenův koncert pro trio, zvaný Arcivévodský, bude na programu komorního koncertu, kterým se Hudební festival Ludwiga van Beethovena opět vrací do Teplic. V Zahradním domě ho uvede v pondělí 10. června Kubelíkovo trio.

Kromě zmíněného Beethovenova tria uslyší posluchači teplického koncertu také dílo belgicko-francouzského skladatele a varhaníka 19. století Césara Francka. Skladby zazní v podání Kubelíkova tria, složeného z japonské houslistky Shizuky Ishikawa, českého violoncellisty Karla Fialy a ukrajinské klavíristky Kvity Bilynské.

Kubelíkovo trio bylo založeno v roce 1992 a za dobu svého trvání absolvovalo více než 1000 koncertů. S interpretací Kubelíkova tria se mohli posluchači setkat ve většině zemí Evropy, v Asii (především v Japonsku), Jižní Americe a v Jižní Africe. Koncerty v prestižních sálech jakými jsou například Wigmore Hall v Londýně, Beethovenhaus v Bonnu, Muzeum Auditorium v Tel-Avivu, Opera City Hall v Tokiu, Sala Sinopoli v Římě, National Hall v Taipei a účast na festivalech v Montpellier, Dubrovníku, Tokiu, Bejrútu a mnoha dalších zajistily Kubelíkovu triu pevné místo na mezinárodní hudební scéně. Důkazem toho je i četná spolupráce se symfonickými orchestry v dílech L. van Beethovena, B . Martinů a J. V. H. Voříška. K důležitým aktivitám pa tří též humanitární a charitativní koncerty. Kubelíkovo trio spolupracuje s nadací Olgy Havlové v Paříži, koncertovalo pro nadaci Člověk v tísni a pro nadaci Naše dítě. Diskografie Kubelíkova tria dnes obsahuje 14 CD. Vedle známých autorů (Beethoven, Dvořák, Smetana, Čajkovskij, Rachmaninov aj.) natočil soubor ve světové premiéře 6 klavírních trií Antonína Rejchy, klavírní trio A. Borodina a v roce 2014 Trio concertante od Rafaela Kubelíka.

Komorní koncert v teplickém Zahradním domě se koná v pondělí 10. června od 19,00 hodin.  Vstupenky v ceně 120 Kč a 60 Kč zlevněné jsou již v prodeji v pokladně Domu kultury v Teplicích a budou k dispozici i na místě.

Celé dění jubilejního 55. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena můžete sledovat v květnu a červnu ve Speciálu Jubilejní Beethoven. Zítra vás pozveme na kostel v mosteckém přesunutém kostele, v němž bude znít harfa a housle.