e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Beethovenův festival Teplice: Housle a klavír v Zahradním domě

publikováno: 31.5.2018, kategorie: Hudba, autor: Magdaléna Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Dvě mladé dámy - houslistka Sania Cheong a klavíristka Natalia Rehling - budou protagonistkami komorního koncertu v Zahradním domě, kterým v Teplicích pokračuje Hudební festival Ludwiga van Beethovena 2018. V pondělí 4. června večer zazní lázeňskými Teplicemi Schumann či Debussy.

Sania Cheong začala s hrou na housle ve svých čtyřech letech a už v 10 letech zahrála Mendelssohnův koncert s Prime Philharmonic Orchestra, ve kterém předvedla svůj pozoruhodný talent a muzikálnost. Následovaly úspěchy v mnoha národních i mezinárodních soutěžích a účinkování s řadou orchestrů včetně Severočeské filharmonie Teplice, která je pořadatelem Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena. V únoru 2010 byla společně se světoznámým violoncellistou Mischou Maiskym pozvána Norimberským symfonickým orchestrem, aby zahrála Beethovenův Trojkoncert pro housle, violoncello a klavír. Znovu tento koncert hrála, tentokrát s Mischou Maiskym a jeho dcerou Lily Maisky se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu na Mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově. Společně také zahráli Brahmsův Dvojkoncert, jehož záznam pořídila Česká televize a z živého přenosu zůstalo DVD. Na Akademii hudebních a dramatických umění ve Vídni dokončila magisterské studium a od roku 2016 se zde věnuje pedagogické činnosti. Ve studiu pokračuje v Moskvě u Sergeje Kravechenka z Moskevské státní konzervatoře P. I. Čajkovského.

Natala Rehling získala hudební vzdělání od Ewy Plobocké, Johannese Kropfitsche, Noela Florese, Vladimira Ashkeazyho, Andrzeje Jasinskiho, Matti Raekallio a Dominique Merlet. Je vítězskou řady mezinárodních klavírních soutěží (Varšava, Mariánské lázně, Hannover, Pörtschach) a získala stipendia řady mezinárodních hudebních nadací. Vystupuje jako sólistka a komorní hráčka napříč Evropou, Asií a Spojenými státy americkými. Její vystoupení bylo nahráno řadou evropských rozhlasových a televizních stanic, stejně tak jako její práce klasického nebo romantického repertoáru na historické hudební nástroje. V současné době vyučuje na Akademii hudebních a dramatických umění ve Vídni.

Komorní koncert v Zahradním domě v Teplicích začíná v 19,00 hodin. Vstupenky stojí 120 Kč, zlevněné 60 Kč. V programu zazní díla Roberta Schumanna, Clauda Debussy, Ignace Jana Paderewského a Henryka Wieniawského.

V dalším článku vás zítra pozveme na úterní koncert do kostela svatého Ignáce v Chomutově. Celé festivalové dění můžete sledovat ve Speciálu Beethovenův festival Teplice.