e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Praha patří hráčům

publikováno: 31.5.2016, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Stověžaté hlavní město skýtá pestrou škálu možností aktivního vyžití. K nepřebernému množství menších či větších kulturních a společenských akcí klasického umění až po národní divadlo se přidávají nejen sportovní události často mezinárodních rozměrů, ale také nejrůznější setkání vyznavačů klasických deskových her nebo moderních týmových klání. Co všechno Praha a její blízké okolí nabízí?

Praha nejsou jen nesčetné památky a turisty vyhledávané cíle, jsou to i kulturní akce v muzeích, divadlech či na koncertech, kde se oproti jiným menším městům představují nejlepší umělci nejen z našich luk a hájů, ale i mezinárodního formátu. Obdobná je i situace se sportovními událostmi, které logicky díky velké kupní síle téměř jeden a čtvrt milionového města splňují i ty nejvyšší nároky fanoušků. Zábavní průmysl jako takový neodmyslitelně patří k velice vyhledávaným artiklům pro trávení volného času a nejinak je tomu i v případě nejrůznějších her. Jak a kde si tedy zkrátit dlouhou chvíli a na jaké pravidelné události se v pražských ulicích můžete těšit?

Odpočinek se ztrátou pojetí o čase

Pokud přesně nevíte, kterým směrem se vaše zábava má ubírat, a hledáte inspiraci, jsou ideální prostory s pestrou paletou her a možností různorodé zábavy. Na podobné myšlence je založena neobvyklá kavárna timecafé Křižovatka v centru Prahy, která jako jedna z prvních v Evropě nabízí formát zábavy založený na volném výběru ze souboru her ať již klasických deskových či moderních videoher přístupných na herních konzolích. Tyto varianty relaxace jsou navíc doplněny o stolní fotbálek a hokej, dále celou řadu českých i zahraničních knih tak jako kytaru pro skryté umělce. Pro nutkavé splnění pracovních či studijních povinností je k dispozici také administrativní sekce s projektorem, tiskárnou či kopírkou, kde okamžitě můžete zrealizovat políbení od múzy. Místní útulnou atmosféru doplní nejrůznější chutné čaje a čerstvě mletá káva, jakožto samozřejmá součást každé kavárny.

Návrat do historie herního průmyslu

Na milovníky téměř zapomenutých strojů, jejichž času vrcholného užívání narostly značné šedivé vousy a byly tak vytlačeny nikdy nekončícím vývojem, je zaměřeno muzeum Arcadehry v Červeném Újezdu. Nejedná se však o obvyklé prohlídky spojené s posloucháním monotónně mluvících průvodců tak, jak je můžete zažít například z konce sezony na našich hradech a zámcích. Toto muzeum je interaktivní, a to doslova. Všechny zde umístěné hry si totiž návštěvníci mohou nejen prohlédnout, ale i vyzkoušet. Snadno se tak vrátíte až do sedmdesátých let, ze kterých jsou nejstarší kousky, a zavzpomínáte na své mládí nebo ratolestem ukážete, na čem v osmdesátých letech ujížděl kdekdo. Tři desítky roků vývoje arkádových automatů a jejich blikajících obrazovek na jednom místě je stylově dokresleno osvětlením. Vše je tedy jen otázkou plynutí času, který těmto strojům přidává vrásky na těle, ale jejichž duše jsou stále mladé a svěží.

Praha patří hráčůmNahlédnutí pod pokličku tvůrců

Pokud patříte spíše mezi kreativce a v oblasti her vás láká zejména jejich vlastní tvorba, je tou pravou volbou pravidelná událost konaná na konci ledna s názvem Game Jam Prague. Třídenní podnik pro majitele chytrých mozků, kteří od úplných základů vytvářejí funkční videohry, má celosvětovou popularitu a koná se zároveň na více než 600 místech. Tříčlenné týmy od pátku do neděle během 48 hodin tvrdě pracují na vývoji hry dle daného tématu, kterým například v letošním roce byl „rituál“. Vzešlo z něj v nedělním podvečeru 11 funkčních videoher, obsahující nejen nově vytvořenou grafiku, ale vůbec vše co ke hře patří jako hudba nebo zvuky. Vše bylo následně odbornou porotou ohodnoceno a týmy odměněny.

Esa karetního světa v srdci Evropy

Další událost světové třídy se koná pravidelně během prosince, když se do Prahy sjíždí nejlepší světoví hráči pokeru na jeden z pravidelných podniků série turnajů konaných v rámci European Poker Tour. V kalendáři těchto turnajů má Praha již dlouhou tradici a v příštím třináctém ročníku se zastávka na naší půdě bude konat jubilejně podesáté. Srdce Evropy se tak řadí k věhlasným destinacím jako Barcelona, Dublin nebo Monte Carlo, kde se koná i samotné velké finále celé tour. Během dvanácti dní se představí nejen špičky světového hodnocení v této oblíbené karetní hře původem z Ameriky, ale přidají se k nim také obyčejní smrtelníci vzešlí z kvalifikace. Dohromady se tak divákům v devíti hlavních turnajích představí několik tisícovek hráčů. Součástí pražského klání jsou také turnaje ze série Eureka Poker Tour, tedy nezávislá série pokerových turnajů, která sdružuje hráče ve střední a východní Evropě.

Stačí jen opustit místnost

Novodobým fenoménem týmových her jsou takzvané únikové hry, kdy se dvou- až pětičlenné týmy snaží o rozluštění hádanek a rébusů, rozšifrování kódů nebo i použití zdánlivě nepoužitelných předmětů k co nejrychlejšímu dokončení hry, tedy nalezení klíče k opuštění místnosti. Maximální časový limit je však nastaven na šedesát minut. Úkoly jsou vždy laděny tematicky, Mindmaze například disponuje Alchymistovou komnatou přenášející hráče do 16. století za nekonečným hledáním kamene mudrců, další variantou je také vojenská mise Enigma, kde je třeba vyhnout se vyslýchání.

Praha patří hráčůmNa podobném tématu stojí také únik a likvidace nepřátelského velitelství inspirovanou filmem Hanební pancharti, se kterou se prezentuje Door Z. Ta k válečné filmové tematice přidává i jinou legendu stříbrného plátna Dannyho parťáci, kde jde o uskutečnění loupeže v monackém bytě jednoho z nejbohatších miliardářů, o kterém se tvrdí, že své sbírky šperků schovává právě v těchto prostorách. Kromě tematického dojmu stojí za velkým úspěchem i používaná logika a bystrost jednotlivých hráčů, kteří musí spolupracovat, aby některé úkoly splnili. Skvěle se tak ukáže sehranost party přátel nebo se vztahy v týmu o to více utuží.

Kombinace akce v pohybu a taktiky

Další z moderních a oblíbených skupinových zábav je laser game, která virtuální hry z počítačů a herních konzolí přenáší o krok blíže reálnému dojmu válčení, ovšem na rozdíl od prvních variant military her paintballu či airsoftu nezanechávají při zásahu bolestivé modřiny. Ač to některým milovníkům této formy zábavy ubírá na autentičnosti, dává to prostor zejména něžnému pohlaví, pro které je kosmetický efekt a vyšší bezpečnost příznivější. Vůbec největší pražskou arénou disponuje Mercuria Laser Game, která dává prostor až pro dvacetičlennou skupinu hráčů. Doplnění pulzující hudbou, stejně jako atraktivní překážky a skrýše nebo umělá mlha jsou důležité faktory, které tuto hru posouvají na žebříčku oblíbenosti stále více vzhůru i u hráčů videoher, které jsou již často propracované i do těch nejmenších detailů.