e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Otevřeno: Čtyři dny hudby a divadla v Chomutově

publikováno: 31.5.2013, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Koncerty, divadlo, pohádky - to vše nabídne multižánrový festival Otevřeno, který odstartuje již ve čtvrtek 6. června v Chomutově. Program se bude odehrávat na mnoha místech městech až do 9. června. Zajímavé produkce vás čekají v divadle i před ním, v Kulisárně, v altánu v parku, v kostele i centru Hřebíkárna. Uvnitř najdete kompletní program včetně informací o účinkujících.


6.6. Jiří Černý: Bob Marley

19.00 - 20.30 Kulisárna  
Jiří Černý, známý hudební publicista v oboru moderní populární hudby, představí profil  jamajského zpěváka, skladatele a kytaristy, spoluzakladatele a významného představitele reggae, Boba Marleyho. 20,-
  
6.6. ZUŠ Chomutov: Piráti z Karibiku aneb Korzár
21.30 - 22.30 před divadlem  
Volně zpracovaný dnes již klasický dobrodružný příběh zachycuje ve scénickém pojetí mnoho pohledů na vztahy a lásku mezi mužem a ženou. Předlohou pro představení jsou známá filmová díla a hudba W. A. Mozarta, C. Debussyho, K. Jenkinse, K. Badelta a T. Rickettse. Tančí žáci TS Dundrdance, Minidundrdance a Special ze ZUŠ Chomutov. Hraje orchestr Ponticello ze ZUŠ Chomutov a symfonický orchestr z Musikschule Chemnitz.
    
7.6. ZUŠ Chomutov: Oklep
16.00 - 17.00 stage  
Mladá bubenická skupina Oklep z Chomutova patří mezi hudební špičky ve svém oboru v rámci celé ČR. Hudebníci slaví úspěchy na okresních i republikových soutěžích. Oklep vystupuje na řadě společenských akcí, vernisáží, hudebních festivalů i vzdělávacích koncertů pro žáky základních a středních škol. Autorské skladby, které vznikají pod vedením učitele Vlastimila Fridricha, soubor prezentuje na i vlastních bubenických show.  
   
7.6. Divadlo Tramtarie: Pohádky o mašinkách
16.00 - 17.00 sklepení kostela sv. Kateřiny  
Že mašinky nemají oči nebo pusu? Že nemají duši? Kdo to říkal? Jistěže mají, stačí jenom napnout uši a pořádně se podívat. Olomoucké Divadlo Tramtarie uvádí veselé vyprávění o mašinkách malých i velkých, nezbedných i statečných, hodných i tak trochu nafoukaných. Pohádky pro kluky a holky, co se nebojí jezdit tunelem. 20,-
   
7.6. Divadelní Atelier: Postel aneb život není pro děti
17.00 - 18.00 divadlo  
V roce 2011 zahájil v rámci projektu Na hraně činnost profesionální soubor Divadelní Atelier, který tvoří převážně studenti hudebně dramatického oddělení Pražské konzervatoře. Autor a režisér hry, dvacetiletý Filip Müller, byl letos v rámci studentských cen Thálie vyznamenán jako mnohostranný objev a talent za nejlepší divadelní text. 20,-
  
7.6. Divadlo Tramtarie: Poslední případ Sherlocka Holmese
19.00 - 20.10 sklepení kostela sv. Kateřiny  
Nejslavnější detektiv všech dob řeší svůj poslední případ, jehož divadelní rekonstrukce vám může nezvratně poškodit bránici. Taky vás rozčilují všichni ti chytřejší? Diváci, HOLME SE! Zajímá vás, kde se člověk WATSNE? Divoká variace na slavné téma z pera Jiřího Jelínka v podání olomouckého Divadla Tramtarie. 20,-
  
7.6. Whispering of Soul
19.30 - 20.30 stage  
Hudební naděje z Chomutova definuje svůj styl jako stadium britpop, Indiemusic.cz je ale přirovnává k prodloužené ruce stylu z 90. let, který představovala kapela Colorfactory.

7.6. Emozpěv + host
20.00 Strada Caffé  
Písničkářské duo pohybující se na vlnách alternativního folku. 30,-
   
7.6. Charlie Straight
21.30 - 22.30 stage  
Skupina je silně ovlivněna britskou scénou, zejména kapelami jako Coldplay, Radiohead, The Kooks a dalšími. Jsou pro ni charakteristická energická živá vystoupení a bezprostřední projev frontmana, zpěváka Alberta Černého. Kapela se pohybuje na pomezí indie rocku a britpopu, definuje ji však zvuková a výrazová pestrost a precizní angličtina. Je držitelkou ceny Anděl Akademie populární hudby za rok 2012 v kategorii skladba roku za píseň Coco.

7.6. Phil Shoenfelt & Southern Cross
22.45 - 23.45 Kulisárna  
Anglický hudebník, zpěvák, básník, spisovatel a producent Phil Shoenfelt vedl v 80. letech v New Yorku postpunkovou kapelu Khmer Rouge, dokud její existenci nezlikvidovaly tvrdé drogy a divoké výstupy členů skupiny. Následovaly černé roky v Londýně , kde se Phil etabloval jako temný, procítěný písničkář. Další posun v jeho hudebním vývoji nastal po jeho přesídlení do Prahy v polovině 90. let. Zakládá tu skupinu Southern Cross a vydává silná alba na pomezí písničkářských a rockových tradic. 40,- (plati i pro Schodiště)
  
7.6. Schodiště
0.30 - 1.30 Kulisárna  
Schodiště brázdí hudební scénu se vzpomínkovým programem u příležitosti úctyhodného 30. výročí vzniku. Hutný mix písní z nejslavnějšího období (alba Ukazovák nasliněnej a Svinska pržola), největších hitů z loňských Roztok i několik oprášených, dnes již historických kousků v dnešním střihu – to je program pro tento rok. Za dobu své existence odehrálo Schodiště, dříve Nahoru po schodišti dolů band, přes tisíc koncertů. Nejprve za vzestupu nové vlny osmdesátých let jako předzvěst dnešního ska, nyní jako jedna z nejvyhledávanějších tuzemských klubových kapel. Festivalové publikum si spolu s pamětníky s chutí zatančí na novinky (Nebudu, Stařena) i na prověřené jistoty jako Beze vší poezie, Ve čtyři ráno nebo Pytlíky ČSA.
  
8.6. Fler jarmark
9.30 - 15.30 kostel sv. Ignáce
Čtvrtý chomutovský fler jarmark nabídne originální výrobky více než sedmdesáti tvůrců. Jeho návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost zakoupit různé šperky, dekorace, oděvy, tašky, keramiku, bytové doplňky, hračky a mnoho dalších zajímavostí.
    
8.6. Mezi městy - benefiční přehlídka tvorby osob se zdravotním handicapem
10.00 - 12.00 atrium SKKS  
Jambo - rytmická skupina žáků ZŠ a MŠ 17. listopadu Chomutov                     
Bachtale Čave - taneční skupina  ZŠ a MŠ 17. listopadu Chomutov
Bez zámků - divadelní spolek Tuchořice
Hájští kohouti - hudební skupina z Ústavu sociální péče Domov Bouřňák v Háji u Duchcova
Vega – rocková skupina (Domov sociální péče Skalice, Litoměřice)
    
8.6. ZUŠ Chomutov: Jeptišky
15.00 - 15.50 stage  
Pěvecký sbor Jeptišky alias „Sestry v akci“ ze ZUŠ Chomutov vznikl propojením žáků tradičního klasického zpěvu a žáků studujících populární zpěv. Sbor nacvičuje pod vedením Martiny Hoštové.
    
8.6. Černí šviháci: Svět podle Kloboučka
16.00 - 17.10 sklepení kostela sv. Kateřiny  
Hororová groteska v podání častého festivalového hosta, kosteleckého divadelního souboru Černí šviháci. Svůj svérázný, poněkud drsný humor opět představí v autorském textu. Inscenace Svět podle Kloboučka vznikla úpravou šesti rozsáhlých divadelních her svébytného kosteleckého dramatika skrývajícího se pod pseudonym Josef Klobouček. Hra v úpravě Josefa Tejkla se dotýká nejen problémů lidí na okraji společnosti. 20,-

8.6. Black Sun
16.30 - 17.15 stage
Black Sun je pětičlenná kapela z Teplic vyznávající energický rock. Založili ji 4 studenti a kamarádi před čtyřmi lety, kdy ani jeden z nich na zvolené nástroje neuměl hrát. Důkazem, že od té doby došlo v hudebním projevu skupiny k výraznému posunu, může být například  jejich účast na loňském festivalu v Banátu, u krajanů v Rumunsku, kde hráli po boku kapel Květy či Divokej Bill. Současná sestava: Jan Hájek (zpěv), Jan Kučera (bicí, vokály), Ondřej Žižka (kytara, vokály), Petr Sahula (kytara) a Jan Červenka (basa)

8.6. Činoherní studio Ústí nad Labem: Farma zvířat
17.30 - 18.40 divadlo  
Když jsou zvířata jako lidé – nenechají se vykořisťovat farmářem a provedou revoluci pod heslem Všechna zvířata jsou si rovna. Jenže vůdci revoluce, prasata, brzy heslo doplní... Světoznámá alegorie na totalitní vládu od George Orwella byla výzvou ke ztvárnění pro mnoho umělců v různých formách. Jako multimonodrama s podtitulem Alegorická bajka pro 1 herce a 3 prasátka ji nastudoval Jiří Maryško z ústeckého Činoherního studia. 40,-
  
8.6. Anna Polívková a Jakub Xavier Baro: "aniby neřekla"
18.45 - 19.45 mušle/Kulisárna  
Hudebně divadelní skupinu tvoří zpěvačka Anna Poli a kytarista a zpěvák Iby Pop. Anna stále hledá svou pěveckou identitu. Už přestala dělat Zagorku a na koncertě pravděpodobně opravdu vystoupí a zazpívá, což by ještě nedávno ani neřekla. Kytarista a zpěvák Iby Pop se nezdráhá a občas ji zastíní svým profesionálním zpěvem. Společný projekt herečky Anny Polívkové a zpěváka Jakuba Xaviera Baro (soubor APSORA, Ida Kelarová). 20,-

8.6. Zrní
20.00 - 21.00 stage
Objev roku 2012 v Cenách Anděl (čtyři nominace). Vloni na podzim vydala kladenská skupina třetí album, Soundtrack ke konci světa, které bylo nadšeně přijato kritikou i fanoušky. „Je nahrávkou, která dosahuje té nejobtížnější mety na globálním hudebním hřišti," říká o albu Pavel Turek v Respektu. Kvintet Zrní hraje ve stejném složení už dvanáct let, na kontě má tři plnohodnotná CD. Skupina vychází jak ze zvuků elektronické zrychlené doby, tak z lidovek, inspirací jsou jim přitom lidé, krajina, zvířata, komiks, počítač i kladenská Poldovka. Jejich hudba je osobitá, vynalézavá, hravá, dynamická, barevná a plná emocí.

8.6. Už jsme doma
21.30 - 22.30 stage
I po téměř třiceti letech existence je tato legenda tuzemské rockové scény, původně z Teplic, nažhavená na koncerty a hraje ráda v New Yorku (s šesti sty odehranými koncerty na americkém kontinentě patří k nejpilnějším reprezentatům české hudby v USA) stejně jako v malých klubech po celé republice. UJD koncertovali již téměř v čtyřicítce zemí a mají pověst jedné z nejenergičtějších kapel na podiu. V současné době připravuje nové DVD, hudební dokument z turné po Austrálii. Přestože k označení jejich stylu jsou jim všechny hudební škatulky malé, patří k vyhledávaným hostům i na scénách divadelních a filmových. 
    
8.6. Divadlo Dno: Svět podle Fagi
22.30 - 23.30 mušle/Kulisárna
Fagin Facebookový kabaret (2010). Na začátku roku se na facebooku objevila "komiksová" postava Fagi. Divadlo DNO ji oslovilo a jako první může uvádět její komiksy na jevišti. Divoké písně, co nezařadíte, ale si na ně zařádíte. Ujeté loutky, co ujely a vás tu nechaly. Slovní smyčky, co se na nich jde oběsit. Kabaret, improvizace, písně, humor, zběsilost i v srdci. 40,- (platí i pro Mydy Rabycad)

8.6. Mydy Rabycad
23-30- 0,30 Kulisárna
Doba se zrychluje a staré hudební styly dostávají nový kabát. Nejinak je tomu i uoblíbeného jazzového stylu z 20. až 40. let minulého století, swingu. Energickou a chytlavou taneční muziku v elektrofraku hraje jako první v Česku pražská kapela Mydy Rabycad. Základem je klasický swingový rytmus, doplněný o elektronické prvky. Obsazení je obdobné jako v jazzové kapele,  bicí ale nahrazují předem vytvořené beaty nebo samply. Čtyřčlennou sestavu Mydy Rabycad tak tvoří zpěvačka, saxofonista, basista a hudebník ovládající syntetizéry i samply. 40,- 

9.6. Pískomyl se vrací
10.00 - 11.15 Hřebíkárna
Živá kapela pro živé děti a rodiče hrající živé písně vlastní produkce naživo! Navíc má mnohaleté koncertní zkušenosti z úspěšného projektu Kašpárek v rohlíku i z dalších pořadů pro děti. Muzikanti zapojují děti do zábavné šou, v níž nikdo nezůstane sedět… Řádění s dětmi je zkrátka děsně baví! Hudebně zábavný pořad klade důraz na interakci s dětským publikem, ale do vystoupení zapojuje i rodiče. Hudba party, která si říká Pískomil se vrací, přináší dětem aktivní radost, rodičům vítaný relax a spoustu společné zábavy pro obě generace.
  
9.6. Příhody kluka Bombarďáka
11.45 - 12.45 Hřebíkárna
BomBarďák není úplný vzor vašich dětí. Ale zase na něm můžete ukázat, že... škola se nezapaluje. Zvířata se netýrají. Rodiče se nezamykají na balkon (někdy). Jediné, co tomuhle hiphoperovi jde, je hudba. Kdyby ho kluci nevyhodili z kapely. Folk jů! Krátké scénky, divoké struny, bláznivé řeči, dance plné rance. Příhody kluka BomBarďáka jsou interaktivním hudebně-divadelním představením, jehož premiéru uvedli Jiří Jelínek, Filip Nebřenský a Michal Dalecký na festivalu Colours of Ostrava.

9.6. Kopakabanos
13.30 - 14.10 Hřebíkárna  
Mladá chomutovská jazzová formace složená z jedné mladé dámy a pěti postarších pánů.

9.6. Blues no More
14.30 - 15.10 Hřebíkárna  
Traditional Chicago / Texas blues / Contemporary blues.   Petr Karkoška - zpěv, kytara, Jiří Weber - keyboards, Ladislav Mráz - zpěv, basová a akustická kytara, Luboš Zajak - bicí,  Vítek Fichner - zpěv,harmonika.   Blues no more prezentuje na svých koncertech poměrně širokou škálu bluesových stylů a využívá akustických nástrojů i plně elektrifikovaného zvuku. Těžiště repertoáru je ovlivněno "texaským blues", některé skladby vycházejí z tzv."New Orleans groove music" i z bluesově zaměřených jazzových tradicionálů.

9.6. Hromosvod
15.40 - 16.30 Hřebíkárna  
Hromosvod hraje našlapaný písničkový folk-rock, který se díky nástrojovému obsazení a aranžérské pestrosti mírně vymyká tradičním proudům, ale nesklouzává do bezbřehé alternativy. Hromosvod je častým předskokanem mj.Vladimíra Mišíka, Lenky Dusilové či Luboše Pospíšila.

9.6. 5P Luboše Pospíšila
16.55 - 17.55 Hřebíkárna
Nepřehlédnutelná postava českého rocku či té jeho oblasti, v níž se tento žánr snoubí s písničkářstvím. Původně člen pěveckého seskupení C. K. Vocal, od počátku 80. let na sólové dráze. Jeho debut byl velmi úspěšný - charakteristický hlas v kombinaci s poetickými texty básníka Pavla Šruta přinášel zcela unikátní styl. S novou kapelou 5P, mezi jejímiž členy nechyběl Bohumil Zatloukal (ex-Jasná páka), David Koller nebo Michal Pavlík (dnes Čechomor), vyprodával v letech 1982-88 sály po celé republice. Dvě další řadová alba pokračovala v tradici úspěšného debutu, na sklonku osmdesátých let Pospíšil a Koller podpořili Radima Hladíka v na čas obnoveném Blue Effectu. Po roce 1990 Luboš Pospíšil vydal několik dalších řadových alb pod značkami Biograf a LPG. Čas na změnu nastal v létě 2007, kdy se Pospíšil a jeho věrný souputník Bohumil Zatloukal obklopili o dvě až tři generace mladšími muzikanty. V roce 2011 vydal osmé, zatím poslední řadové album Chutnáš po cizím ovoci.

9.6. Uširváč
18.15 - 19.15 Hřebíkárna
Známý pražský revival legendární kapel Hudba Praha a Jasná páka.V součané době hraje v sestavě Pája Táboříková, Markéta Štochlová - zpěv, Ondřej Fencl - kytara, zpěv, Jakub Homola - bicí, Pavel Eisner- basová kytara, Daniel Šmejkal - kytara, Martin Penič - saxofon, zpěv.

9.6. Blue Effect
19.50 - 21.00 Hřebíkárna
Česká rocková skupina založená v roce 1968. V průběhu své existence používala různé varianty svého názvu: The Special Blue Effect, The Blue Effect, Modrý efekt, M Efekt či M. Efekt. Jejím hlavním a jediným stálým členem od založení do současnosti je kytarista Radim Hladík.