e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Festival Jeden svět se zastaví na pět dní v Lounech

publikováno: 31.3.2017, kategorie: Divadlo a film, autor: Káča Suchá

Sdílet: facebook twitter google+

Pět dní, sedm promítacích míst, devět filmů a zajímaví hosté. Tým festivalu Jeden svět v Lounech pro vás sestavil pestrý program, který úzce navazuje na letošní téma Umění spolupráce. Začíná v úterý 4. dubna slavnostním zahájením v Loutkovém divadle v Lounech.

Zahajovací film O čo ide Idě je ukázkovým příběhem spolupráce. Strhující dokument přibližuje práci zpěvačky Idy Kelarové a její snahu motivovat nadané romské děti z osad tím, že se mohou realizovat v jejím sboru. I na zahájení v Loutkovém divadle zazní dětský zpěv, a to v podání lounského sboru Kvítek s hosty.

Do programu jsou také zařazeny dva české filmy - Exekuce a Děti online - poukazující na aktuální témata. První snímek pojednává o stále více rozšířených exekucích. Druhý snímek umožňuje vhled do světa dnešních teenagerů, kteří žijí z velké části život na internetu.

Doporučujeme také filmy o tom, že to, co jiní považují za omezení, se dá využít. Ve filmu Život začíná po stovce se stoletá Švédka Daghny stává hvězdou mezi blogery. Hrdinové dalšího snímku Foceno ve tmě jsou zase nevidomí fotografové. Myslíte si, že fotit “naslepo” nejde? Přijďte se přesvědčit do lounské knihovny. Blanche nebude sedět v koutě. Snímek o ženě s Alzheimerovou nemocí, která zcela ožívá, když do domova seniorů přichází zkušený taneční choreograf. V muzeu se můžete setkat s příslušníky kmene Džarava, který se snaží žít stále podle svých hodnot a bez zásahů civilizace aneb snímek My jsme počátek lidstva.

Zajímá vás, jak by ve volbách dopadl pošťák, který má snahu osídlit téměř opuštěnou pohraniční vesnici na bulharsko-turecké hranici uprchlíky ze Sýrie? Přijďte se podívat na Červeňák na film Dobrý pošťák.

Poslední den festivalu můžete strávit v krásném prostoru bývalé balírny Jiráskových mlýnů, kde se představí úplná novinka - Pavlač neboli přehlídka projektů a nápadů z Loun a okolí, které jsou založeny na Umění spolupráce. Chtěli bychom dokázat, že spolupráce v Lounech není cizí slovo a vytvořit platformu pro sdílení nápadů, propojování myšlenek a sil. Festival pak symbolicky zakončí projekcí filmu Stroje, kdy se v prostředí bývalé továrny budeme dívat na vnitřek továrny z druhého konce světa.

Kdy a kde se promítá zjistíte na webu organizátorů nebo v Kalendáři akcí.