e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Filmy z festivalu Jeden svět se budou promítat na Lounsku

publikováno: 31.3.2016, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V úterý 5. dubna dorazí do Loun filmový festival Jeden svět, respektive ozvěny této filmové přehlídky, konané v březnu v Praze. Těšit se můžete na osm filmů a debat, promítaných na různých místech Lounska včetně zámku Nový Hrad nebo rozhledny na Červeňáku. Festival potrvá do soboty 9. dubna.

Tématem letošního ročníku festivalu dokumentárních filmů bylo Hledání domova, a tak v něm rezovaly aktuální události v Evropě a na Blízkém východě. Zřejmě i to ovlivnilo rozhodvání poroty, takže nejlepším filmem se letos stal silný příběh syrského manželského páru, který se kvůli pronásledování Assadovým režimem rozhoduje opustit s dětmi domov. Situace se podepisuje také na jejich vztahu, jenž se rozpadá podobně jako jejich vlast. Cenu za nejlepší film v Praze osobně převezal režisér dokumentu Syrská love story Sean McAllister v doprovodu protagonistky Raghdy Hassan.

"Jeden svět letos promítal 123 dokumentárních filmů rozdělených do 13 programových kategorií. Do Prahy přijelo 231 filmových tvůrců a protagonistů, lidskoprávních aktivistů a organizátorů lidskoprávních filmových festivalů," informovali pořadatelé. Nyní se festival rozbíhá do řady měst České republiky. U nás jsou festivalovým městem právě Louny, ale některé snímky budou k vidění také například v Kadani.

úterý 5. dubna

19,00 hodin - slavnostní zahájení a film Café Waldluft + debata- Aula OA a SOŠ, Osvoboditelů 380, Louny 

středa 6. dubna

16,15 hodin - Sonita (příběh o afghánské raperce, která unikla domluvené svatbě, zvítězila v diváckém hlasování) - Gymnázium Václava Hlavatého, Poděbradova 661, Louny

19,30 hodin - Bábušky z Černobylu - Oblastní muzeum v Lounech, Pivovarská 28, Louny

čtvrtek 7. dubna

19,00 hodin - Model pana starosty + debata - Zámek Nový Hrad, Jimlín

pátek 8. dubna

16,00 hodin - Tak daleko, tak blízko + debata - Městská knihovna, Mírové náměstí 1, Louny

19,00 hodin - Mallory + debata - Aula OA a SOŠ

Sobota 9. dubna

16,00 hodin - Co se nenosí + debata - Městská knihovna

19,00 hodin - Aminin profil + debata - Rozhledna na Červeňáku, Červený vrch 60, Dobroměřice

Podrobnosti o filmech se můžete dočíst na webu http://www.jedensvet.cz/.