e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Přijďte se do mosteckého muzea usmát

publikováno: 31.1.2023, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Oblastní muzeum a galerie v Mostě připravilo ve výstavních prostorách galerie na začátek kalendářního roku výstavu malíře, ilustrátora, grafika a řezbáře Pavla Matušky. Lehkost, hravost a ironie. To jsou základní atributy tvorby výtvarníka Pavla Matušky, ať už maluje malé karamboly bezejmenného člověka, parafrázuje díla slavných mistrů nebo s lehkou ironií komentuje dějinné události.

Situace, kdy se návštěvníci muzeí a galerií při výstavách usmívají, jsou spíš výjimečné. Na začátku kalendářního roku je ale skvělá příležitost takovou výstavu uspořádat, protože, jak je obecně známo, je to jedna z možností, jak skvěle nastartovat celý rok, zvlášť když se nás bude úsměv po celou dobu pevně držet. Lehkost, hravost a ironie jsou základní atributy díla Pavla Matušky, i proto jsme jeho výstavu zařadili hned na úvod letošního kalendáře výstav. Už její název Usmívání v podstatě předjímá to, co se bude s návštěvníky ve výstavě dít.

Pavel Matuška publikoval od začátku osmdesátých let v novinách a časopisech a brzy se zařadil mezi filozofující karikaturisty a humoristy, a to přímo po bok Adolfa Borna, Jiřího Slívy, Vladimíra Jiránka nebo Vladimíra Renčína. Jeho kresby po léta otiskoval švýcarský humoristický časopis Nebelspalter. Humor Pavla Matušky se nezastaví před ničím. Dovede svojí malbou rychle reagovat na aktuální dění současného světa, stejně tak ale dokáže perfektně parafrázovat se svým typickým humorem díla světových malířů. A tak si můžete i v Mostě prohlédnout díla velikánů jako například da Vinci, Jan Vermeer, nebo Rembrandt van Rijn. Pokochejte se tedy humorným ztvárněním takových obrazů, jako je Mona Lisa, Dáma s hranostajem, Dívka s perlou či Hodina anatomie dr. Tupla a mnoho dalších… Jsou to obrazy plné skrytých významů, slovních hříček nebo vtipných analogií českých i světových „dějinných“ události, které vybízejí návštěvníka výstavy k hledání dalších point a humoristických zkratek. 

Na vernisáži, která se koná ve čtvrtek 2. února od 17,00 hodin, vystoupí s hudebním doprovodem žáci ZUŠ F. L. Gassmanna v Mostě. Výstavu můžete v mosteckém muzeu vidět až do 14. května.