e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zima v Krušných horách: Spousta sněhu a za vysvědčení lyžování zdarma

publikováno: 31.1.2019, kategorie: Sport, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Návštěvníky Krušných hor čeká o víkendu spousta sněhu, upravené lyžařské i běžecké tratě a v některých areálech i lyžování pro šikovné školáky zdarma. Podle meteorologů ale dorazí silný vítr a v sobotu může i pršet.

V pátek 1. února, kdy jsou školní prázdniny, mohou děti lyžovat zdarma třeba ve skiareálu Mezihoří na Chomutovsku, a to všichni do 15 let se samými jedničkami. Stačí ukázat vysvědčení na pokladně. Trochu složitější je to na Klínovci. Tam sice dětem stačí vyznamenání, ale potřebujete kopii vysvědčení a souhlas se zpracováním osobních údajů (ke stažení na webu). Na Alšovce u Klášterce nad Ohří stačí školákům jedničky a dvojky, aby si mohli zalyžovat kterýkoliv den víkendu zdarma během denního lyžování.

A jak jsou na tom jednotlivé lyžařské areály?

Skiareál Klínovec nabízí 31 kilometrů sjezdovek a deset lanovek a vleků. Příjezdové komunikace jsou sjízdné a všechny skibusy jsou v provozu. Využít tak můžete třeba linky z Klínovce na Fichtelberg a lyžovat i v Německu. Otevřeno je od 9,00 do 16,00 hodin, večerní lyžování v pátek a sobotu od 16,00 do 21,00 hodin. Otevřen je také snowpark na Neklidu a cool fun park Pod Zámečkem. Na Klínovci leží více než metr sněhu.

60 až 70 centimetrů sněhu leží ve středisku Klíny, kde už se rozjela také lanovka a v provozu je též vleka K1 Poma, a to od 9,00 do 16,00 a od 17,00 do 20,00 hodin. Bobová dráha mimo provoz, snowpark v horní části sjezdovka Slalomák otevřen.

Středisko Novako na Božím Daru, které nabízí lyžování především pro rodiny s dětmi, je v provozu celé od 9,00 do 16,30 hodin, večerní lyžování od 19,00 do 20,30 hodin, k dispozici je též snowtubing. Na Božím Daru je dále k dispozici vlek Za Prahou a Hranice.

V plném provozu je středisko na Bouřňáku na Teplicku. V provozu jsou všechny sjezdovky. Pokladna pouze v Mikulově, parkování je možné i u vrcholu Bourňáku. Otevřeno od 9,00 do 16,00 hodin, večerní lyžování od 18,00 do 21,00 hodin.

Skiareál Alšovka u Klášterce nad Ohří bude v provozu od pátku celý víkend od 9,00 do 16,00 hodin, večerní lyžování v pátek a sobotu. Ve všední dny je večerní lyžování v úterý a ve středu. Půjčovna lyží a kiosek budou otevřeny o víkendu včetně pátku.

Otevřeno má skiareál Mezihoří, kde je v týdnu v provozu velký vlek. Do pátku je otevřeno od 10,00 do 16,00 hodin, o víkendu již od 9,00 hodin, večerní lyžování denně mimo neděle 17,00 - 19,30 hodin. Ve čtvrtek 31. ledna je důvody úprav uzavřena velká sjezdovka, neboť se zde večer jedou otevřené závody Mezibořský obráček. Přihlásit se na ně můžete i před startem na místě od 16,30 do 17,30 hodin.

Na Českém Jiřetíně je aktuálně v provozu jeden vlek U kostela, a to od 9,00 do 16,00 hodin. Během prázdnin v pátek však bude v provozu i Čertťák a o víkendu všechny čtyři vleky. Silnice do Českého Jiřetína je sjízdná.

Na sjezdovce v Meziboří u Litvínova můžete lyžovat ve všední dny vždy odpoledne od 16,00 hodin, o víkendu od 10,00 do 16,00 hodin a od 17,00 do 20,00 hodin.

V areálu Zadní Telnice lež 40 až 60 centimetrů sněhu a v provozu jsou všechny sjezdovky a vleky kromě Slalomáku. Otevřeno od 9,00 do 16,00 hodin.

Skiareál Pyšná u Jirkova už je také v kompletním provozu a je otevřen v týdnu od 10,00 do 16,00 hodin, večer od 17,00 do 20,00 hodin, o víkendu se začíná již v 9,00 hodin. Tento víkend však bude provoz omezen kvůli závodům. V sobotu i neděli bude dopoledne uzavřena malá sjezdovka.

Na Klínech jsou upraveny okruhy na Mračném vrchu a trasy Klíny-Seiffen, Klíny - Klínská brána. V lesních na Litvínovsku nadále platí zákaz vstupu, takže všechny trasy nemohou být upravovány. Využijte parkoviště nad penzionem Stará Pošta nebo na Mračném vrchu. Na Dlouhé Louce byly okruhy naposledy upraveny ve středu 30. ledna a využít můžete více než 60 kilometrů tras. Trasy na Lesné jsou též upraveny a v sobotu 2. ledna se zde koná desátý ročník závodů Krušnohorská bílá stopa. Hromadný start je ve 12,00 hodin u hotelu, pro všechny bude připravena trať 20 km volným stylem. Další upravené běžecké tratě jsou k dispozici u skiareálu Alšovka. Okruhy vedou od parkoviště skiareálu směrem k Měděnci a k Rusové. Běžky využijete i u sjezdového areálu Mezihoří na Chomutovsku. Nabízí se dvě trasy Mezihoří - Zákoutí na 4,5 km se startem v horní části sjezdovky nebo tři menší Mezihořské okruhy, které se sbíhají u rozcestí v horní části obce. Nemáme však informace, kdy byly naposledy upraveny. Adolfov hlásí 40 kilometrů upravených tratí, Petrovice nemají dostatek sněhu. Velké množství upravených tras je v okolí Božího Daru, kde už zákaz vstupu do lesů neplatí. Aktuální stav běžeckých tras v Karlovarském kraji můžete sledovat zde. http://gis.kr-karlovarsky.cz/klm/