e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Rekonstrukce roubenky v zooparku

publikováno: 31.1.2011, kategorie: Vzdělávání, autor: Věra Stejná

Sdílet: facebook twitter google+

Začátkem května letošního roku bude v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově slavnostně otevřena a zpřístupněna veřejnosti další část skanzenu Stará Ves.  Ve skanzenu či Centru krušnohorského lidového umění si návštěvníci budou moci prohlédnout další ze zpřístupněných staveb a to objekt roubené chalupy, která byla rozebraná a převezená ze Soběnic u Úštěka.

V areálu se již nachází hrázděná chalupa s chlévy a stodolou či větrný mlýn s otočnou střechou. V prostorách renovované roubenky budou umístěny dvě stálé expozice.

První z nich bude věnována včelařství. Expozice „Včely a včelařství Krušnohoří“ zmapuje dějiny včelařství od nejstarších dob do současnosti. Texty o historii doplní exponáty z této oblasti  jako jsou například, kláty, starý medomet, rojochyt, rámky, cedníky, lopatky na med a další drobné předměty. Pokud někdo vlastní předměty vhodné k doplnění této sbírky a nevyužívá je, v zooparku je rádi použijí a v roubence vystaví.

Druhou expozicí roubenky bude „Prezentace Ströherské sbírky“, zahrnující objekty lidového umění obou stran Krušných hor.

Obě expozice budou v roubence doplněny Informačním centrem Centra krušnohorského lidového umění s prodejem suvenýrů, výrobků z včelích produktů či dřevěných hraček.