e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Silvestrovské a novoroční tipy

publikováno: 30.12.2013, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Přemýšlíte, kam vyrazit na silvestrovské oslavy? Zkuste některý z našich tipů. Nabízíme klasické oslavy na náměstí s ohňostrojem, ale také výlet do přírody. A na Nový rok to nebude jinak – můžete se přijít podívat na ohňostroj nebo vyrazit na výlet vláčkem a na túru.

Silvestr na náměstí
Město Žatec pořádá oslavu rozloučení se starým rokem na náměstí Svobody. Program začne 31. prosince v deset hodin večer. Čeká vás hudební produkce a zábava s Karlem Fialou, projev starostky a o půlnoci ohňostroj.

Krušnohorský Silvestr
Součástí programu Krušnohorských Vánoc v Litvínově je také oslava konce roku, která se odehraje na náměstí Míru 31. prosince od půl páté odpoledne. Především pro děti je připraven Příběh s Drakem - představení s 10 m dlouhým drakem, který mává křídly, chrlí oheň a kouř, v němž účinkuje Divadlo Kvelb. Po představení následuje silvestrovský ohňostroj. Na Silvestra v 16,00 hodin můžete navštívit v kostele sv. Michaela archanděla děkovnou bohoslužbu na závěr starého roku, novoroční mše svatá začíná následující den v 9,00 hodin.

Silvestr se strašidly
Další silvestrovská oslava pod širým nebem se koná od 16,00 do 19,00 hodin na 1. náměstí v Mostě. Během programu zahrají hudební skupiny 3D a Flash joy, revival Kroků Michala Davida, čekají vás soutěže, program Muzea strašidel – Pohádková škola, veřejná poprava, strašidla a na závěr ohňostroj.

Divadelní Silvestr
Poprvé se koná v mosteckém Městském divadle silvestrovská oslava aneb maškarní bál se Švejkem. Během večera vás totiž čeká představení Osudy dobrého vojáka Švejka. Večerem bude provázet Funny Orchestra J. Kleina, dále bude připravena taneční show a po půlnoci možná přijde i kouzelník. Doporučuje se vyrazit v kostýmu či aspoň zakoupit škrabošku v divadle. Vstupenky stojí 400 a 490 Kč.

Výšlap na Kočičák
Co takhle vyrazit si na silvestra do přírody? Už třetím rokem vás zvou chomutovští skauti a členové Muzea československého opevnění na vrch Kočičích nad Chomutovem, ke zdejším válečným řopíkům. Výšlap není nijak organizován, zkrátka přijďte odkudkoliv jakoukoliv trasou. Na místě vás čeká vojenský hangár, kde se budete moci občerstvit třeba čajem nebo jiným horkým posilujícím nápojem, venku na ohni si opéct buřt, připít si se známými pod širým nebem nebo se jen tak kochat zimní přírodou. Buřty si můžete přinést vlastní, ale bude je možné zakoupit i na místě, k mání budou letos i utopence nebo chleba se sádlem a cibulí. Každý účastník ještě dostane pamětní lístek, pamětní razítko a pohlednici. V prodeji tu budou i upomínkové předměty, jejichž zakoupením můžete podpořit konto Světluška a pomoci tak nevidomým lidem. Samozřejmě bude otevřené a osvětlené i muzeum v bunkru, přístupné budou i okolní pevnůstky.

Silvestr před operou
Ve velkém stylu se bude odehrávat silvestrovská oslava před Semperoperou v Drážďanech. Už v 18,00 hodin tam začíná dětský Silvestr s klaunem, atrakcemi a dětským ohňostrojem v osm hodin. Zábava pro dospělé začíná před devátou, kdy vystoupí kapela Jolly Jumper, která se bude střídat s Djs, kteří budou hrát až do rána. Samozřejmě nebude na drážďanském nebi chybět velký půlnoční ohňostroj. Pozor – zde ale není vstup zdarma – za vstup na Theaterplaz zaplatí dospělí 8 EUR, děti do 12 let zdarma.

Country Silvestr
V kadaňském Orfeu si můžete užít silvestrovské veselí s ústeckou kapelou Countryrodeo. K tanci i poslechu Vám zahrají něco málo z bluegrassu i moderní americkou country, ale hlavně českou pohodovu klasiku. Začátek je ve 20,00 hodin, vstupné 195 Kč včetně půlnočního přípitku a malého občerstvení.

Doupovskou drahou
První jízdou Doupovské dráhy v příštím roce bude 1. ledna 2014 Novoroční vlak, který pojede ve směru Kadaň – Krásný Dvůr – Radonice – Kadaň. Tak se přijeďte svézt, zejména na úseku Radonice – Krásný Dvůr, jež slaví 130. výročí provozu.

Novoroční ohňostroj
Novoroční ohňostroj chystá pro své obyvatele město Duchcov. Nad rybníkem Barbora ho můžete i vy vidět první lednový den, ale nikoliv v prvních minutách dne, ale až v 18,00 hodin. V 17,00 hodin začíná novoroční hitparáda.

Novoroční pochod
Za turistikou můžete vyrazit s TJ Sokol Duchcov hned 1. ledna, a to na tradiční již 38. ročník novoročního pochodu na Stropník. Podle počasí půjde o pěší turistiku a běž na lyžích. Start je v 9,57 hodin na autobusové zastávce Duchcov nemocnice, odkud se odjíždí do Oseka. Zde se můžete připojit v 10,30 hodin u pomníku Nelsonské katastrofy, odkud pochod vychází. Trasy 10 a 12 km vedou přes Rýzmburk na chatu Máňa a zpět.

Výstup odkudkoliv
Další tradiční novoroční turistickou akcí je výstup na vrch Lovoš u Lovosic v Českém Středohoří. Místo startu je libovolné, sraz je do 16,00 hodin na chatě na Lovoši. Cesta nahoru měří podle startu cca 3 až 5 kilometrů. Podobně můžete vystoupat na vrch Doubravka nad Teplicemi. Start si zvolíte sami, cíl je do tří hodin odpoledne na Doubravce.

Výstup na Oblík
Trochu náročnější bude lounský pochod na vrch Oblík. Start je v 1. ledna v 8,30 hodin na Suzdalském náměstí v Lounech a cíl je mezi jedenáctou a jednou hodinou na vrchu Oblík v Českém Středohoří. Trasa měří 17 kilometrů.