e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Silvestrovský výšlap na Kočičák

publikováno: 30.12.2010, kategorie: Tipy na víkend, autor: Zbyněk Nejezchleba

Sdílet: facebook twitter google+

Zkuste v letošním roce na Silvestra udělat něco neobvyklého – třeba jít odpoledne mezi lidi,  do přírody. Právě tam Vás zvou pořadatelé - chomutovští skauti spolu se členy Muzea československého opevnění z let 1936-1938 "Na kočičáku" - na II. ročník silvestrovského výšlapu. V loňském roce byl realizován pokusný ročník výšlapu – a měl velký úspěch. Přišlo na něj 120 – 130 lidí a i když celé okolí halila mlha, všem se akce moc líbila.

Vyjděte si kousek nad Chomutov do nadmořské výšky cca 530 metrů k bunkru „Na Kočičáku“ – známý je spíše jako „Řopík“. Pokud přijdete, najdete tu vojenský hangár, kde se budete moci občerstvit třeba čajem nebo jiným horkým posilujícím nápojem, venku na ohni si opéct buřt, připít si se známými pod širým nebem nebo se jen tak kochat zimní přírodou. Buřty si můžete přinést vlastní, ale bude je možné zakoupit i na místě, k mání budou letos i utopence nebo chleba se sádlem a cibulí. Každý účastník ještě dostane pamětní lístek, pamětní razítko a pohlednici. V prodeji tu budou i upomínkové předměty, jejichž zakoupením můžete podpořit konto Světluška a pomoci tak nevidomým lidem.

Samozřejmě bude otevřené a osvětlené i muzeum v bunkru, přístupné budou i okolní pevnůstky. Kdo bude mít zájem, může projít celou naučnou stezku kolem opevnění.

Výšlap není nijak organizovaný, každý vyjde odkud chce, nutné je ale dojít k Řopíku mezi 12:30 a 14:30 hodinou –  jen v tomto časovém rozmezí se tam budou dít věci výše popsané. Dojít můžete pěšky nebo na lyžích či sněžnicích (bude-li sníh), auta nechte určitě doma.

Doporučené trasy přístupu:
? Od Povodí Ohře po žluté značce přes Sv. Annu k silnici na Blatno, odtud k Řopíku po červené.
? Z Březenecké od převaděče po červené značce kolem Partyzánu k Řopíku
? Z Jirkova po zelené značce směr Březenecká a dále stejně jako v předchozím případě.

Přijďte se podívat – uděláte alespoň něco zdravého pro své tělo před silvestrovským hodokvasem – a pokud se vydaří i počasí, budete určitě nadšeni ze zimní přírody i dalekého rozhledu… Těší se pořadatelé

Web: http://pochod.junak-chomutov.cz