e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na silvestrovský a novoroční víkend – 1. až 3. ledna

publikováno: 30.12.2009, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Dnešní tipy začneme už čtvrteční nabídkou silvestrovských oslav. Pokud chcete slavit ve velkém a venku, vydejte se odpoledne na náměstí v Mostě a Litvínově a večer do Žatce. Sportovně můžete prožít oslavy na vrchu Kočičák, během na Benediktu nebo putováním za zatměním Měsíce v Českém Středohoří. Na nový rok pak můžete opět do přírody s turisty na Stropník nebo na koncert.

Silvestrovský výšlap
Chomutovští skauti a Klub vojenské historie Nord-Sever na výšlap na Kočičák nad Chomutovem. Sraz je na Silvestra mezi 13. a 14. hodinou na vrchu Kočičák u známé pevnůstky Řopík. Tam vás čeká opékání buřtů či horké nápoje a dostanete také pamětní razítko a pohlednici. Přpravena je také prohlídka pevnosti. Jak se na vrch nejlépe dostat se dozvíte v článku

Diskotéka na náměstí
Město Žatec je jedním z mála, kde můžete oslavit příchod nového roku na náměstí a organizovaně. Oslava zde začíná v deset večer, čeká vás hudební produkce DJ Karla Fialy a o půlnoci silvestrovský ohňostroj, o občerstvení je postaráno.

Rodinné oslavy
Hned dva Silvestry pro děti a rodiny chystají v Mostě a Litvínově. Ten litvínovský začíná v 15,00 hodin na náměstí Míru. Uvidíte a uslyšíte Michael Jackson show, duo MaNia – Nikol Štíbrová a Markéta Pokorná, laserovou show a od 17,00 hodin ohňosroj.
Silvestr na Prvním náměstí v Mostě začíná v 16,00 hodin a moderovat ho bude Míša Dolinová. Pro děti je připravena diskotéka Vlasty Vébra, muzikálové zpívání ZUŠ a vystoupení Karla Emanuela Gotta. V 19,00 hodin vypukne velký ohňostroj.

Úplňkový pochod
Netradiční možnost prožít silvestrovský den nabízí sdružení Středohoří sobě, které pořádá speciální silvestrovské úplňkové putování Českým středohořím aneb 54. úplňkový Nočník. Toto úplňkové putování bude zpestřeno pozorováním začátku částečného zatmění Měsíce. Sraz je ve 13,45 hodin na železniční stanici v Sebuzíně a trasa vede přes Kostelní vrch, Plešivec, Kamýk, Radobýl do Žalhostic a měří asi 13 kilometrů.

Silvestrovský běh
Protáhnout se před oslavou můžete i s Centrem volného času v Mostě, které pořádá silvestrovský běh na Benediktu. Prezentace je od 8,30 hodin v budově 18. základní školy a start prvního běhu pro batolata s rodiči a malé děti v 9,00 hodin na antukové dráze 17. ZŠ. Další závody pro starší děti a dospělé už se konají na okruhu na Benediktu.

Vzhůru na hrad
Hrad Střekov v Ústí nad Labem pořádá 31. prosince tradiční silvestrovské prohlídky se svařáčkem zdarma a lahvinkou vína z lobkowiczkých sklepů pro vylosované. Informace na telefonu 47 533 06 82.

Novoroční výšlap
Vyběhat kalorie z oslavy můžete hned v pátek 1. ledna na turistickém pochodu na Stropník v Krušných horách. Start pochodu se uskuteční v 9,00 hodin od pomníku Nelsonské katastrofy v Oseku. Trasy 10 a 12 km vedou přes zříceninu hradu Rýzmburk na chatu Máňa pod Stropníkem, delší trasa navíc až na vrchol.

Novoroční koncerty
Psychiatrická léčebna Petrohrad uvede v kapli svatého Vavřince v neděli 3. ledna od 15,00 hodin hudební vystoupení PhMr. Krouzy na varhany a J. Nováka na trubku.
Severočeská filharmonie Teplice pořádá Novoroční koncert hned 1. ledna. Začíná v 19,30 hodin v koncertním sále Domu kultury Teplice. Za řízení šéfdirigenta Charlese Olivieri-Munroa se společně s filharmonií představí světový virtuóz na tradiční ruský lidový nástroj balalajku Andrej Gorbačev. Zazní skladby velkých mistrů, jakými jsou např. F. von Suppé, P. I. Čajkovskij, J. Offenbach, L. Delibes, Ch. Chaplin, N. Paganini, E. Elgar, J. Strauss a další.

Nezapomeňte, že další akce v mnoha městech kraje jdete v rubrice PROGRAMY.