e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vánoce 2018: Lounské muzeum pořádá výstavy, dílny i vánoční jarmark

publikováno: 30.11.2018, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Také v Oblastním muzeu v Lounech pořádají několik předvánočních akcí. První z nich je výstava vánočních ozdob, která začíná v sobotu 1. prosince. Další výstava přiblíží Vánoce v době první republiky. Následovat budou vánoční dílny a Vánoce v muzeu.

Od 1. prosince do 13. ledna bude otevřena minivýstava vánočních ozdob, na které budou k vidění a k prodeji ozdoby rozličných tvarů i pestrých barev, nejrůznější figurky i klasické koule.

Další výstava staročeských vánočních zvyků se otevře vernisáží 4. prosince v 17,00 hodin. Přiblíží Vanoce v době, kdy vznikala republika a nese název Vánoce našich prababiček. Otevřena bude až do 3. února

Ve dnech 4. až 7. prosince a 11. až 13. prosince se vždy od 9,00 do 16,00 hodin konají vánoční tvůrčí dílny, kde si budete moci vytvořit vlastní originálně dekorovanou skleněnou ozdobu. Časová náročnost je cca 60 min a cena 50 Kč. 

Tradiční jarmark Vánoce v muzeu se bude konat 15. prosince od 10,00 do 17,00 hodin. V programu jsou kejklíři, zvířátka, andělé na chůdách, ohňová show, hudební vystoupení s vánočními koledami a vánoční zvyky. V prostorách muzea, v ulici Pivovarská a v části náměstí bude probíhat prodej keramiky, šperků, vonných vosků a dalších drobných dárků. Dále můžete obdivovat stará řemesla, výrobu ozdob, perníků, svíček. Na závěr v 16,30 hodin je připraven ohňostroj.

Na neděli 16. prosince pak muzeum chystá program nazvaný Šmodrchání lampiček, což je setkání kurýrů Betlémského světla a tvůrčích lidí. Jejich úkolem je vyzdobit zavařovací sklenici a ušmodrchat tak lampičku na Betlémské světlo, rozvážené tradičně před Vánoci skauty. Akce začíná ve 13,00 hodin.

Lounské muzeum můžete navštívit i na Štědrý den, kdy bude otevřeno od 10,00 do 16,00 hodin a vstup je zdarma.

Foto: Oblastní muzeum Louny.