e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Adventní tradice v Krušných horách i pod nimi

publikováno: 30.11.2017, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Jak vypadal štědrovečerní stůl našich předků v Krušných horách? Jak se připravovali během Adventu na vánoční svátky? Odkud pochází zvyky, které možná ještě dnes doma dodržujete? O tom bude adventní výstava ve Františkánském klášteře v Kadani, která se poprvé otevře v sobotu 2. prosince.

"Tradiční název kadaňské muzejní předvánoční výstavy jsme si letos dovolili ještě trochu doplnit. Novinkou je totiž zaměření na tradice Krušnohoří, tedy způsob, jakým sváteční dobu prožívali naši předchůdci. V čem se tyto zvyky odlišují a v čem jsou naopak podobné?," vysvětlují autoři výstavy.

Poprvé bude vystaven lidový malovaný nábytek, který pocházejí z původního fondu starého kadaňského muzea, jenž je nyní součástí sbírek Oblastního muzea v Chomutově. "Na stole prostřeme tradičním štědrovečerním způsobem devatero jídel. Chybět nebudou ani perníkářské formy, překrásně vyřezané v 19. století, a zvykoslovné předměty a řezby, spojené s dobou nadcházejících svátků," lákají pořadatelé z kadaňského muzea.

Výstavu, připravenou ve spolupráci s Oblastními muzei v Chomutově a Mostě, máte možnost navštívit ve Františkánském klášteře o sobotách a nedělích od 2. do 17. prosince 2017, vždy od 10,00 do 17,00 hodin. Vstup je zdarma.