e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na druhý adventní víkend 2. až 4. prosince

publikováno: 30.11.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Druhý adventní víkend bude ve znamení příchodu svatého Mikuláše, takže spousta programů se tentokrát zaměří na děti. Pokračují ale také adventní koncerty, výstavy nebo prohlídky.

Čertovské sklepy
Děti můžete vzít až do 11. prosince do sklepení galerie Špejchar nedaleko náměstí v Chomutově (prostory Střediska kulturních a knihovnických služeb), kde budou řádit čerti. Čertovské sklepy budou pro děti otevřeny vždy od 13,00 do 17,00 hodin.

Nadílka na náměstí
V neděli 4. prosince od 15,00 hodin vypukne mikulášský program na Mírovém náměstí v Lounech. Na podiu děti čekají hudební vystoupení a pohádky, čertovská ohňová show a také vyhlášení výsledků soutěže o nejhezčí masky čerta, anděla a Mikuláše.

Den v muzeu
Krásný mikulášský den můžete s dětmi už podruhé prožít v Oblastním muzeu v Mostě. Ve spolupráci s dílnou Woodmaid chystá muzeum pestrý program s divadlem, vánočním fler jarmarkem a festivalem dobrého jídla. Bude probíhat po celý sobotní den 3. prosince. Podrobný program najdete zde

Vánoční zvonění
Obec Ciboušov u Klášterce nad Ohří pořádá šesté Ciboušovské vánoční zvonění u zdejší kapličky. K dobré adventní náladě přispěje pěvecký sbor ze ZUŠ Klášterec, svařené víno a vánoční cukroví. Sraz je v pátek 2. prosince v 16,30 hodin.

Rozsvícení stromu – Lišnice
V neděli 4. prosince se rozsvítí vánoční strom v Lišnici na Mostecku, a to od 17,00 hodin. Zváni jste na svařák, klobásy a cukroví, hrát bude skupina MiniBand.

Rozsvícení stromu – Petrohrad
Rozsvícení stromu v Petrohradě na Podbořansku v režii místních dětí je připraveno na neděli 4. prosince od 15,30 hodin na dětském hřišti V programu je prodej výrobků dětí a klientů Psychiatrické léčebny Petrohrad, soutěž o nejlepší vánočku a vánoční cukroví, vánoční dílny, občerstvení nebude chybět.

Divadelní nadílka
Docela velké divadlo v Litvínově zve děti na sobotní nadílku, která začíná v 16,00 hodin pohádkou Kocour v botách. Po pohádce do divadla přijde Mikuláš s andělem. Hlášení o chování dětí, odměnách a trestech se přijímají v divadle od 14,00 hodin. Vstupné 90 Kč. V neděli pak mohou litvínovské děti na Mikulášskou do Citadely, kde zábavný program začíná v 16,00 hodin, vstupné 60 Kč.

Mikulášská tramvaj
K litvínovským tradicím patří jízdy mikulášskou tramvají. Ta bude jezdit v pondělí 5. prosince od zastávky u obchodního domu (ELKO) mezi 14. a 19. hodinou. Jízdenky děti obdrží v informačním centru v zámku Valdštejnů (ul. Mostecká č. p. 1) za vyrobenou vánoční ozdobu. Tramvaj je určena pro děti do 10 let v doprovodu jedné dospělé osoby.

Balónky Ježíškovi
V pátek odpoledne vypustí děti v Duchcově na náměstí Republiky balónky s přáním Ježíškovi. Program začíná 2. prosince ve 14,00 hodin a děti čekají soutěže s moderátorem Vlastou Vébrem. 

Adventní troubení
Každou adventní neděli od 4. prosince si můžete vyslechnout troubení slavnostních fanfár a vánočních koled z věže kostela Církve československé husitské v Duchcově (u rybníka Barbora). Adventní troubení začíná vždy v 17,00 hodin.

Čerti v Žatci
Celý týden trvá adventní program na náměstí Svobody v Žatci. Ve čtvrtek a v pátek od 16,00 hodin vystoupí děti, v neděli budou na náměstí řádit pekelné bytosti a v pondělí nadělovat Mikuláš. Celý program žateckého Adventu zde

Adventní prohlídky
Na zámku Červený Hrádek v Jirkově pokračují také v neděli 4. prosince oživené adventní prohlídky, které se budou konat každou adventní neděli vždy od 13,00 do 19,00 hodin. Nazdobeným zámkem vás provede hraběnka a zámecký komorník. Podrobnosti o netradičních prohlídkách a rezervaci vstupenek v tomto článku

Adventní jarmark
Jarmark řemesel a dovedností se koná na hradě Litoměřice v sobotu 3. prosince od 10,00 do 17,00 hodin. Čekají vás živá zvířátka, vánoční zboží a ozdoby, řemesla, dětské výtvarné dílničky a hudební vystoupení. Od 13,00 hodin vystoupí Sváťovo dividlo a od 15,00 hodin se koná zádušní mše za Karla IV. Vstup je zdarma.

Setkání na zámku
Adventní setkání na Novém Hradě v Jimlíně na Lounsku bude mít letos trochu jiný charakter, protože se kvůli rekonstrukci cest na zámku bude odehrávat v kaštanové aleji vedle zámku. Setkání se uskuteční v sobotu 3. prosince od 10,00 do 17,00 hodin. V programu vystoupí divadlo Víti Marčíka, středověká hudba Quercus, andělé na chůdách, kejklíř Rudy Harden, uvidíte také živý betlém, barokní ohňostroj a předvádění vánočních zvyků.

Vánoční výstavy
V Chomutově, Lounech a Žatci jsou otevřené v muzeích adventní výstavy. V Žatci si můžete prohlédnout vánoční ozdoby a betlémy.
V historické chomutovské radnici jsou vystaveny jako každý rok betlémy.  V kadaňském hradu bude každý víkend otevřena výstava, která přiblíží svátky našich předků. Otevřeno je vždy v sobotu a neděli od 10,00 do 17,00 hodin a dočtete se o ní zde

Dílna ve skanzenu
V neděli 4. prosince pokračuje adventní program ve Skanzenu Stará Ves v zooparku v Chomutově a i zde to bude s Mikulášskou nadílkou. Od 14,00 hodin začíná adventní dílna na výrobu věnců a vánočních perníků a od 15,00 hodin bude připraven Mikulášský program s Mikulášem, čerty a anděly, kteří přijedou kočárem a hodným dětem nadělí sladkosti. Vstup s platnou vstupenkou do zoooparku nebo 65 Kč dospělí, 40 Kč děti.

Vánoční trhy
Trvalé vánoční trhy jsou otevřeny v Chomutově náměstí 1. máje, a to až do 23. prosince. Na trhu si budete moci prohlédnout mechanický betlém s 254 figurkami a bude jezdit každé odpoledne také zoovláček. O víkendu začíná kulturní program už v 10,00 hodin, v sobotu uvidíte program Felix Holzmann se vrací, pohádku Na Vlásku, v neděli dopoledne to budou Sněhulákoviny pro děti a od 16,30 hodin koncert kapely Album.

Další trh můžete navštívit na 1. náměstí v Mostě, kde víkendový program začíná odpoledne. V sobotu to bude třeba od 16,30 hodin pohádka O ztracené princezně, pěvecký sbor Clavis Cordium nebo kapela Divozel. V neděli zahrají od čtyř hodin Poutníci.

Krásné vánoční trhy s jedinečnou atmosférou nabízí krušnohorské saské město Annaberg-Buchholz. Podrobnosti i Adventu v tomto městě najdete zde

Světlo svaté Barbory
Hornická vánoční tradice předávání světla svaté Barbory, patronky horníků, ožije v pátek 2. prosince v Mostě. Průvod vyjde v 17,30 hodin, projde centrem města a zastaví se na vánočních trzích před divadlem. 

Další akce můžete vyhledávat v našem Kalendáři akcí.

Foto: Oblastní muzeum v Mostě.