e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na vánoční výstavy

publikováno: 30.11.2015, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Kde se pokochat vánoční výzdobou? Prohlédnout si tradiční Betlémy? Přinášíme vám přehled zajímavých adventních a vánočních výstav, které můžete ve svátečním čase v regionu navštívit. Skoro v každém městě nějakou najdete. Přidali jsme tři nové výstavy!

Dubí
Dům porcelánu s modrou krví v Dubí představí zajímavé porcelánové vánoční dekorace. Výstava je otevřena od 30. listopadu do 30. prosince, od pondělí do čtvrtku od 8,00 do 17,00 hodin, v pátek do 15,00 hodin.

Kadaň
O všech adventních víkendech, to znamená od 28. listopadu do 20. prosince, můžete vyrazit vždy od 10,00 do 17,00 hodin na Kadaňský hrad. V královské síni (bývalá Galerie Karla Havlíčka) je přichystaná zajímavá výstava Tradice Adventu, se kterou se podíváte do historie tradičních adventních i vánočních zvyků. Přijďte si připomenout, jak slavili adventní čas naše babičky i odkud pochází zvyky, které možná i vy dodnes doma udržujete. Vstup zdarma.

Lesná
Vánoce v muzeu aneb Půjdem spolu do Betléma je název výstavy, která je do 6. ledna otevřena v Krušnohorském muzeu v Lesné na Chomutovsku. Prohlédnout si můžete krušnohorské betlémy, dřevěné louskáčky a kouřící panáčky z dílen regionálních řezbářů. Otevřeno denně od 10,00 do 18,00 hodin.

Litvínov
Hned dvě inspirativní výstavy vyzdobených vánočních stromků si můžete prohlédnout v Litvínově. První je otevřena tradičně v Radničním sklípku a stromky zde jsou dílem místních dětí. Ve valdštejnském zámku se otevírá výstavy litvínovských výtvarníků 3. prosince. Obě výstavy budou k vidění do 23. prosince. Radniční sklípek je otevřen ve všední dny od 9,00 do 17,00 hodin, o víkendu od 12,00 hodin. Zámek je přístupný od středy do neděle 10,00 - 12,00 a 13,00 - 17,00 hodin.

Louny
Oblastní muzeum v Lounech nabízí tradiční betlémy rodiny Poncarovy ze všech možných materiálů a ze všech koutů světa. Výstavu si můžete prohlédnout do 24. ledna od úterý do pátku od 9,00 do 17,00 hodin, o víkendu od 13,00 do 17,00 hodin. Výstavu doprovdí vánoční dílny 10. prosince. Informace o dalších akcích v muzeu najdete v článku Advent v lounském muzeu: výstavy, dílny i trhy

Teplice
Vánoce na klopě je název trochu netradiční vánoční výstavy, připravené v teplickém zámku. Uvidíte na ní brože, špendlíky a jiné ozdoby ze sbírek jabloneckého muzea, které mohou inspirovat k vánočnímu dárku. Po celou dobu výstavy do 31. ledna 2016 je možné koupit si jabloneckou bižuterii s vánočními náměty. Pro děti budou připravené veselé omalovánky a vánoční testík. Otevřeno úterý - pátek 12,00 - 17,00 hodin, o víkendu 10,00 - 12,00 a 13,00 - 17,00 hodin.

Zámek Moritzburg
Další pozvánka na vánoční výstavu míří až do saského Moritzburgu, pohádkového zámku z pohádky Tři oříšky pro Popelku. Až do února 2016 si tu můžete prohlédnout rozsáhlou expozici věnovanou této česko-německé pohádce. Co uvidíte, jak se tam dostatete a kolik to stojí, zjistíte v našem článku Popelka se vrací na zámek Moritzburg. 

Žatec
Od 26. listopadu je v hlavní budově Regionálního muzea v Žatci otevřena trochu netradiční vánoční výstava Medové vánoce aneb za tajemstvím života včel. Výstava přibližuje včelařství ze všech úhlů i jeho produkty, děti si mohou zasoutěžit, v prodeji budou perníčky. Od 8. do 13. prosince navíc výstavu doplní Medový týden s řadou akcí, o nichž se dočtete ve Speciálu Advent a Vánoce 2015.

NOVINKY:

Litoměřice
Vánoce jako od Lady nebo spíš Vánoce od Josefa Lady - to je výstava obrazů a ilustrací v Severočeské galerii výtvarného umění v Litoměřicích. Otevře se 3. prosince a a potrvá až do 10. dubna 2016. Kromě toho si můžete v Oblastním muzeu v Litoměřicích prohlédnout od úterý 1. prosince výstavu betlémů (do 3. ledna 2016).

Ústí nad Labem
Ještě do pátku 4. prosince si můžete prohlédnout výstavu v Naučném botanickém parku v Ústí nad Labem, která představuje Vánoce očima vědců. Kromě toho se dozvíte, které ovoce nejvíc smrdí a které je největší. Více zde

Chomutov
Každoroční výstava Vánoce v muzeu, letos s podtitutlem Třebíčské betlémy se otevřela v chomutovském oblastním muzeu v prostorách staré radnice. Výstava trvá do 10. ledna 2016.

Foto: Město Litvínov