e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na druhý adventní víkend 2. až 4. prosince

publikováno: 30.11.2011, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Pokud jste minulý víkend propásli rozsvěcení vánočních stromů, máme pro vás pozvánky do Jirkova, Mostu či Kryr. Navštívit můžete také předvánoční trhy, výstavy a koncerty. Řadu dalších tipů najdete v našem Speciálu.

Netradiční stromky
Výstavu netradičně ozdobených vánočních stromků si můžete od 1. prosince prohlédnout v prostorách vestibulu kina v Meziboří. Výstava potrvá do 22. prosince a je možné ji vidět v době otevíracích hodin městské knihovny v Meziboří.

Zábava pro děti
Barborka a Prokůpek společnosti Czech Coal zvou děti na zábavné odpoledne Mikuláš s Michalem aneb To nej s Michalem Nesvadbou. Koná se v pátek 2. prosince od 16,30 hodin v Reprezentačním domě města Mostu. Vstupné 100 Kč.

Druhé rozsvěcení a Barbořino světlo
Druhý vánoční strom v Mostě se rozsvítí 2. prosince v ulici J. Seiferta. Kulturní program proběhne v reži žáků ZŠ Arbesa.
Kromě toho patronka horníků, svatá Barbora předá své světlo primátorovi města. Hornická tradice se připomene 2. prosince, kdy v 17,00 hodin vyjde průvod uniformovaných havířů v čele s Barborou a dechovkou od nákupního střediska Rozkvět směrem k magistrátu.

Adventní koncerty
V neděli 4. prosince se v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě (přesunutý kostel) koná adventní koncert Staročeských rorátů a vánočních pastorel. Účinkuje Bach-Collegium Praha, diriguje Jiří Mátl. Začátek v 17,00 hodin. Další tipy na adventní koncerty najdete v samostatné pozvánce dnes.

Trh v Kadani
Na Mírovém náměstí v Kadani se v sobotu 3. prosince od 10,00 do 14,00 hodin koná vánoční trh. Dopoledne vystoupí děti z místních ZŠ a MŠ a jsou připraveny vánoční hry pro děti.

Mikulášská fantazie
Animovaný příběh na městské věži v Chomutově můžete shlédnout v pondělí 5. prosince. V 16,00 hodin začíná čertovská nadílka a od 17,30 hodin uvidíte zmíněný animovaný příběh na městské věži, poté se rozsvítí vánoční strom a výzdoba města a vše zakončí ohňostroj.

Veselá vánoční obchůzka
Koledníci o půlnoci aneb Veselá vánoční obchůzka je název představení Svatopluka Schullera, které můžete vidět 4. prosince od 17,00 hodin v Městkém divadle v Mostě. Představení je určené hlavně rodinám s dětmi. V první části se seznámí diváci s klasickou vánoční kolední obchůzkou, ve druhé uvidí vánoční lidovou hru o zvěstování, putování, klanění, hádání a usmíření. Na závěr si můžete společně zazpívat koledy.

Adventní jarmark
V Kryrech na Podbořansku na náměstí Československé armády se 3. prosince od 10,00 hodin koná Adventní jarmark s vánočním zbožím a horkým občerstvením. V jeho rámci proběhne také dražba perníčků s vánočními motivy. Hlavní program vypukne o třetí hodině po poledni za doprovodu slavnostních fanfár pozounového kvarteta Brass Colegium z Mostu. Vystoupí žáci základní školy s vánočními koledami, taneční klub z Podbořan, pěvecký sbor Kvítek z Loun a dívčí smyčcové trio String Ladies. Děti jsou na zahájení adventu zvány, aby dorazily v ježíškovských, mikulášských nebo andělských či čertovských kostýmech. Před pátou vyrazí od místní fary průvod. Vánoční strom před radnicí se rozsvítí v 17,00 hodin a k obloze poté vzlétnou lampióny přání. Program končí v půl šesté.

Rozsvícení v Jirkově
O týden později než v ostatních městech se rozzáří výzdoba v Jirkově. Slavnostní rozsvícení je naplánováno na pátek 2. prosince od 18,00 hodin na náměstí Dr. E. Beneše v Jirkově. Už v deset hodin dopoledne se otevřou vánoční trhy, v 17,00 hodin vystoupí pěvecké sbory a poté se rozzáří strom a bude ohňostroj.

Předvánoční trhy
Předvánoční trhyse konají v obci Droužkovice na Chomutovsku 3. prosince od 10,00 do 15,00 hodin u hřiště. Trhy navazují na farmářské trhy, které se konaly v září a říjnu v Droužkovicích a Údlicích, obdobný sortiment bude rozšířen o vánoční nabídku – např. dvěvěné dekorace, svícny apod., budou se škvařit čerstvé škvarky, zabíjačková polévka, samozřejmostí je také teplý punč. K dobré náladě přispěje od cca 11,00 hodin veřejné vánoční zpívání.