e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Historické osmičky: Třicetiletá válka a Žatec

publikováno: 30.10.2018, kategorie: Vzdělávání, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Mezi významné osmičkové roky patřil také začátek třicetileté války v roce 1618. Jak vypadal Žatec na začátku 17. století a jak se proměnil během vyčerpávající války, která vojska se tam zastavila a kdo byly významné osobnosti té doby? Přijďte si poslechnout ve čtvrtek 1. listopadu přednášku v žateckém muzeu.

Emeritní lounský archivář a žatecký rodák PhDr. Bohumír Roedl se ve své přednášce v Žatci pokusí nastínit základní události, které město spojily s třicetiletou válkou. Východiskem historické přednášky bude podoba města a skladba jeho obyvatel před rokem 1618 ve srovnání se stavem na konci války. Během večera se návštěvníci seznámí s osudy některých protagonistů tehdejších událostí ve městě, jako byli Maxmilián Hošťálek z Javořice, Pavel Skála ze Zhoře nebo Bohuslav Strial z Pomnouše. Popsána bude návštěva Zimního krále, obsazení města v listopadu 1620 a způsob, jakým s měšťany a městem v následujících třiceti letech nakládala vojska císařská  i okupační. 

Přednáška Třicetiletá válka a Žatec se uskuteční v hlavní budově Regionálního muzea v Žatci v Husově ulici 678 dne 1. listopadu 2018 od 17,00 hodin. Vstupné jednotné 30 Kč. 

Foto: Nejstarší vyobrazení Žatce ze 17. století, archív Regionálního muzea Žatec.