e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Autodrom přivítá v premiéře běžecké vytrvalce

publikováno: 30.10.2017, kategorie: Sport, autor: Jan Foukal

Sdílet: facebook twitter google+

Mostecký autodrom stále více svých činností směřuje také do nemotoristických sportovních i relaxačních aktivit ve svém areálu. Jednou z nich je mezi veřejností oblíbený běh. V sobotu 4. listopadu hodinu před polednem odstartuje čerstvý šampion evropského poháru cestovních vozů Petr Fulín na velkém závodním okruhu amatérské běžecké závody The Most Halfmarathon #1. Jde o premiéru vytrvalostního klání, letitou tradici má naopak na autodromu červnový Olympijský běh.

Půlmaraton měří 21,0975 kilometru. Závodníci vyběhnou ze startovního roštu velkého okruhu, kde bude i cíl. Absolvují tři kola, trať vede po závodní dráze i výcvikových plochách polygonu. Pro dokončení závodu pořadatelé stanovili časový limit čtyř hodin. Běžci jsou rozděleni do pěti věkových kategorií: muži do 39 let a nad 39 let, ženy do 39 let a nad 39 let a muži a ženy nad 65 let. Přihlášku, propozice závodu a další informace zájemci najdou na webu autodromu

Organizátorům se dosud přihlásilo 97 mužů a žen, zatím nejstarším z nich je šestasedmdesátiletý Karel Červenka, který má s vytrvalostními běhy bohaté zkušenosti. 

„VIP startér Petr Fulín má k běhání vzhledem k fyzické přípravě profesionálního jezdce velmi blízko. Další osobnosti motoristického sportu se objeví přímo ve startovním poli běžců, například bratři Jakub a Matěj Smržovi, účastníci britského mistrovství superbiků. Dorazí také Známý český vodič Martin Gazda alias Mahony, známý hlavně svou parukou a stále pozitivní náladou. Omluvit se naopak museli ultramaratonci Kateřina Kašparová a Ondřej Velička. Ve stejném termínu se zúčastní prestižního 24hodinového běžeckého závodu v Číně. Držíme jim palce,“ upřesnila eventová manažerka společnosti Autodrom Most Veronika Raková.

Záštitu nad závodem převzal mostecký primátor Jan Paparega, který se zároveň ujme i role vodiče – motivátora. „Poběží s balonkem naplněným héliem, na němž bude napsaný čas, za který trasu zdolá. Kdo se tedy bude držet jeho tempa, má zaručeno, že zhruba v čase avizovaném na balonku doběhne do cíle,“ vysvětlila Raková.

Každý z účastníků závodu získá originální, ručně vyráběnou hliněnou medaili. Pro první tři nejrychlejší běžce v každé věkové kategorii jsou připraveny symbolické poháry, které vyrobili klienti chráněné dílny Arkadie. Startovné ve výši 350 Kč zahrnuje kromě medaile také startovní číslo, občerstvení během závodu a po doběhnutí i teplou polévku v místní restauraci. „Součástí půlmaratonu jsou i dva vložené závody, jež mu předcházejí. Odstartují v 09:30 hodin. V jednom si to spolu rozdají děti do deseti let věku, ve druhém pak maminky s kočárky, a to na cílové rovince okruhu. V cíli všechny čeká sladká odměna,“ doplnila eventová manažerka. Přihlásit své ratolesti rodiče mohou v den konání závodu v tiskovém středisku.

Partnery běžeckého vytrvalostního závodu jsou společnosti Herkul, KZ systém, Gutra, TBG Severozápadní Čechy a KŠV Group. „Jde o neziskový projekt. Jsme proto rádi, že firmy na naši nabídku partnerství zareagovaly a podpořily potřebnou a zdraví prospěšnou aktivitu,“ doplnila Veronika Raková.